skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę rybną w piekarniku? Przygotuj składniki. Każda biała ryba nadaje się do gotowania. Najbardziej lubię mintaja. Dlatego do zapiekanki wziąłem tę konkretną rybę. I nie mrożone, ale świeże filety. Jeśli masz zamrożoną rybę, najpierw ją rozmroź. Pokrój całą rybę na filety. Przeczytaj o tym, jak zrobić to poprawnie na końcu przepisu.
Krok 2:
Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w cienkie plasterki.
Krok 3:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 4:
Pokrój filet z mintaja na małe kawałki. Sól, pieprz i wymieszaj rybę.
Krok 5:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny i smaż na nim marchewki przez 5-6 minut. Na koniec posolić marchewki i zdjąć z ognia. Moja rodzina nie lubi cebuli, więc gotuję bez niej. Możesz dodać go do smażenia, drobno pokrojonego w kostkę.
Krok 6:
Na dnie wysmarowanego olejem roślinnym naczynia do pieczenia ułóż plastry ziemniaków, lekko je posolić.
Krok 7:
Rozłóż rybę równomiernie na wierzchu.
Krok 8:
Połóż smażoną marchewkę na rybie.
Krok 9:
Posmaruj śmietaną na wierzchu. Lub majonez do smaku. Wraz z majonezem wzrośnie zawartość kalorii w naczyniu. Możesz również posypać zapiekankę startym serem, będzie również pyszny.
Krok 10:
Owinąć formę folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 40 minut. Następnie usuń folię i piecz naczynie przez kolejne 5-7 minut, aż śmietana się zrumieni. Wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Smacznego!
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g