Zapiekanka rybna w piekarniku

szybko, łatwo, ze zwykłych produktów, dla całej rodziny! Zapiekanka rybna w piekarniku to przepis na szybką i satysfakcjonującą kolację. Gotowanie jest łatwe, okazuje się, że zarówno ryba, jak i przystawka są natychmiast, w jednej formie. Oszczędza to dużo czasu, a naczynia brudzą się mniej.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 29 % 7 g
170 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę rybną w piekarniku? Przygotuj składniki. Każda biała ryba nadaje się do gotowania. Najbardziej lubię mintaja. Dlatego do zapiekanki wziąłem tę konkretną rybę. I nie mrożone, ale świeże filety. Jeśli masz zamrożoną rybę, najpierw ją rozmroź. Pokrój całą rybę na filety. Przeczytaj o tym, jak zrobić to poprawnie na końcu przepisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w cienkie plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój filet z mintaja na małe kawałki. Sól, pieprz i wymieszaj rybę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny i smaż na nim marchewki przez 5-6 minut. Na koniec posolić marchewki i zdjąć z ognia. Moja rodzina nie lubi cebuli, więc gotuję bez niej. Możesz dodać go do smażenia, drobno pokrojonego w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na dnie wysmarowanego olejem roślinnym naczynia do pieczenia ułóż plastry ziemniaków, lekko je posolić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż rybę równomiernie na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż smażoną marchewkę na rybie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj śmietaną na wierzchu. Lub majonez do smaku. Wraz z majonezem wzrośnie zawartość kalorii w naczyniu. Możesz również posypać zapiekankę startym serem, będzie również pyszny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Owinąć formę folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 40 minut. Następnie usuń folię i piecz naczynie przez kolejne 5-7 minut, aż śmietana się zrumieni. Wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Smacznego!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g

Podobne przepisy