skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić julien z kurczaka? Weź produkty według listy. Z kurczaka lepsza jest pierś, ale możesz filetować z ud. Grzyby nadają się do pieczarek, ale możesz być leśny, świeży, mrożony lub w puszkach. Śmietana o dowolnej zawartości tłuszczu i trochę parmezanu dla pikantności (z wyjątkiem innego twardego sera).
Krok 2:
Dobrze umyj mięso, osusz je. Usuń z niego wszystkie niepotrzebne. Podstawowa zasada: wszystkie potrawy należy pokroić w równie drobną kostkę. Pokrój grzyby, mięso z kurczaka i cebulę w kostkę.
Krok 3:
Podsmaż cebulę na patelni z olejem słonecznikowym. Dodaj grzyby, a następnie kurczaka. Dusić wszystko razem, aż wilgoć z grzybów wyparuje i lekko usmażyć, aby zmienił się kolor mięsa i cebuli.
Krok 4:
Na drobnej tarce zetrzyj ser.
Krok 5:
Rozłóż masę z kurczaka i grzybów w porcjach do pieczenia lub w kokotnikach.
Krok 6:
Przygotuj sos: na suchej patelni zrumienić mąkę na różowawy kolor, dodać masło, dobrze zetrzeć mieszaninę.
Krok 7:
Wlej śmietanę, wszystko wymieszaj i dobrze podgrzej.
Krok 8:
Rozłóż starty ser na smażonych składnikach.
Krok 9:
Polej kurczaka z grzybami gotowanym gorącym sosem i ponownie posyp serem, tym razem parmezanem, jeśli jest dostępny.
Krok 10:
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż ser całkowicie się rozpuści. Skoncentruj się na czasie na swoim piekarniku. Podawaj Julien, posypując go dowolnymi ziołami.
zaproponowałem już jedną z opcji Juliena z kurczaka w piekarniku. Dziś przygotujemy tę wykwintną przekąskę trochę inaczej.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
to danie pochodzi z kuchni francuskiej. Od dawna rozprzestrzenił się na cały świat, przechodząc pewne zmiany w recepturze, wzbogacając się tradycjami różnych narodów. Na przykład proponowany przepis zawiera grzyby miodowe-co nie jest typowe dla kuchni francuskiej. Przygotuj to danie dla swoich bliskich, a prawdopodobnie będziesz miał swój własny akcent i dodatek do przepisu. Julien jest zwykle podawany w tych samych porcjach, w których został upieczony, posypany ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mrożone grzyby - 23 kcal/100g