Julien filet z kurczaka z mrożonymi grzybami w piekarniku

Niezwykle soczysty, aromatyczny i bardzo Francuski! Julien z kurczaka w piekarniku jest uważany za jedną z najlepszych gorących przekąsek na świątecznym stole. A jej zaletą jest prostota i szybkość gotowania! Koniecznie wypróbuj ten przepis.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 57 % 17 g
węglowodany 10 % 3 g
221 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić julien z kurczaka? Weź produkty według listy. Z kurczaka lepsza jest pierś, ale możesz filetować z ud. Grzyby nadają się do pieczarek, ale możesz być leśny, świeży, mrożony lub w puszkach. Śmietana o dowolnej zawartości tłuszczu i trochę parmezanu dla pikantności (z wyjątkiem innego twardego sera).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj mięso, osusz je. Usuń z niego wszystkie niepotrzebne. Podstawowa zasada: wszystkie potrawy należy pokroić w równie drobną kostkę. Pokrój grzyby, mięso z kurczaka i cebulę w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podsmaż cebulę na patelni z olejem słonecznikowym. Dodaj grzyby, a następnie kurczaka. Dusić wszystko razem, aż wilgoć z grzybów wyparuje i lekko usmażyć, aby zmienił się kolor mięsa i cebuli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na drobnej tarce zetrzyj ser.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż masę z kurczaka i grzybów w porcjach do pieczenia lub w kokotnikach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj sos: na suchej patelni zrumienić mąkę na różowawy kolor, dodać masło, dobrze zetrzeć mieszaninę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej śmietanę, wszystko wymieszaj i dobrze podgrzej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż starty ser na smażonych składnikach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Polej kurczaka z grzybami gotowanym gorącym sosem i ponownie posyp serem, tym razem parmezanem, jeśli jest dostępny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż ser całkowicie się rozpuści. Skoncentruj się na czasie na swoim piekarniku. Podawaj Julien, posypując go dowolnymi ziołami.

zaproponowałem już jedną z opcji Juliena z kurczaka w piekarniku. Dziś przygotujemy tę wykwintną przekąskę trochę inaczej.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

to danie pochodzi z kuchni francuskiej. Od dawna rozprzestrzenił się na cały świat, przechodząc pewne zmiany w recepturze, wzbogacając się tradycjami różnych narodów. Na przykład proponowany przepis zawiera grzyby miodowe-co nie jest typowe dla kuchni francuskiej. Przygotuj to danie dla swoich bliskich, a prawdopodobnie będziesz miał swój własny akcent i dodatek do przepisu. Julien jest zwykle podawany w tych samych porcjach, w których został upieczony, posypany ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mrożone grzyby - 23   kcal/100g

Podobne przepisy