krążki cukinii w piekarniku z mięsem mielonym

zdrowy, zrównoważony, na obiad dla całej rodziny! Krążki cukinii w piekarniku z mięsem mielonym są bardzo smaczne, więc często gotuję je w sezonie. Połączenie warzyw i mięsa jest podstawą prawidłowego odżywiania. Gotowane w piekarniku zachowają maksimum witamin i składników odżywczych.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 10 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 18 % 3 g
93 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierścienie cukinii z mięsem mielonym w piekarniku? Rozpocznij gotowanie od mięsa mielonego. Jak zrobić mięso mielone? Umyj wołowinę i uwolnij ją z folii, jeśli są dostępne. Pokrój na małe kawałki i przełóż przez maszynę do mięsa z płytkimi otworami. Polecam przewinąć mięso dwa razy. Wtedy mięso mielone będzie delikatniejsze. Sól i pieprz do smaku. Dodaj ulubione przyprawy. Mam suszony czosnek i wędzoną paprykę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj cukinię i pokrój w pierścienie. Jeśli cukinia ma grubą skórę, usuń ją obieraczką do warzyw. Ułóż pierścienie cukinii na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Rozłóż mieloną wołowinę na wierzchu. Nie solę cukinii, ale można to zrobić, jeśli chcesz nadać potrawie jaśniejszy smak. Włącz piekarnik do rozgrzania do 200 stopni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz świeży koperek. Drobno posiekaj warzywa ostrym nożem. Posyp cukinię koperkiem, uważając, aby równomiernie rozłożyć warzywa na wszystkie porcje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidora, osusz i pokrój w cienkie plasterki według liczby porcji. Połóż jedno kółko na półfabrykatach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Twardy ostry ser zetrzeć na drobnej tarce i równomiernie rozłożyć na wszystkie porcje. Nie żałuję sera i robię dobrą górkę. Piec cukinię w temperaturze 200 stopni przez czterdzieści minut, aż powstanie apetyczna rumiana skórka serowa.

w moim głębokim przekonaniu połączenie cukinii z pomidorami jest jednym z najbardziej udanych.
soczysty miąższ cukinii z delikatnym mięsem mielonym, plasterkiem dojrzałego pomidora i apetyczną skórką serową jest pyszny!
podałam to danie z ziemniakami do dekoracji. Ale możesz się bez niego obejść. I podawaj cukinię z sosem pomidorowym i kromką czarnego chleba.
to obfite danie i jednocześnie zdrowe. Do trawienia są same zalety, a pod względem witamin i aminokwasów niezbędnych dla organizmu taka cukinia z mięsem mielonym może tylko zadowolić.
nie zapomnij również o stosunkowo niskiej kaloryczności potrawy.
życzę smacznego!

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy