skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pierścienie cukinii z mięsem mielonym w piekarniku? Rozpocznij gotowanie od mięsa mielonego. Jak zrobić mięso mielone? Umyj wołowinę i uwolnij ją z folii, jeśli są dostępne. Pokrój na małe kawałki i przełóż przez maszynę do mięsa z płytkimi otworami. Polecam przewinąć mięso dwa razy. Wtedy mięso mielone będzie delikatniejsze. Sól i pieprz do smaku. Dodaj ulubione przyprawy. Mam suszony czosnek i wędzoną paprykę.
Krok 2:
Umyj cukinię i pokrój w pierścienie. Jeśli cukinia ma grubą skórę, usuń ją obieraczką do warzyw. Ułóż pierścienie cukinii na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Rozłóż mieloną wołowinę na wierzchu. Nie solę cukinii, ale można to zrobić, jeśli chcesz nadać potrawie jaśniejszy smak. Włącz piekarnik do rozgrzania do 200 stopni.
Krok 3:
Umyj i osusz świeży koperek. Drobno posiekaj warzywa ostrym nożem. Posyp cukinię koperkiem, uważając, aby równomiernie rozłożyć warzywa na wszystkie porcje.
Krok 4:
Umyj pomidora, osusz i pokrój w cienkie plasterki według liczby porcji. Połóż jedno kółko na półfabrykatach.
Krok 5:
Twardy ostry ser zetrzeć na drobnej tarce i równomiernie rozłożyć na wszystkie porcje. Nie żałuję sera i robię dobrą górkę. Piec cukinię w temperaturze 200 stopni przez czterdzieści minut, aż powstanie apetyczna rumiana skórka serowa.
w moim głębokim przekonaniu połączenie cukinii z pomidorami jest jednym z najbardziej udanych.
soczysty miąższ cukinii z delikatnym mięsem mielonym, plasterkiem dojrzałego pomidora i apetyczną skórką serową jest pyszny!
podałam to danie z ziemniakami do dekoracji. Ale możesz się bez niego obejść. I podawaj cukinię z sosem pomidorowym i kromką czarnego chleba.
to obfite danie i jednocześnie zdrowe. Do trawienia są same zalety, a pod względem witamin i aminokwasów niezbędnych dla organizmu taka cukinia z mięsem mielonym może tylko zadowolić.
nie zapomnij również o stosunkowo niskiej kaloryczności potrawy.
życzę smacznego!
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g