Ryba po francusku w piekarniku

bardzo harmonijne połączenie składników! Każdy zna danie & quot; mięso po francusku & quot;. I chcę ci zaproponować gotowanie ryb na podstawie tego przepisu. Okazuje się, że jest to bardzo apetyczne i smaczne danie, ale nie tak gęste jak mięso. Filety rybne świetnie komponują się z pomidorami i serem. Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 11 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 9 % 2 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić francuską rybę w piekarniku? Aby przygotować rybę, przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć filetów z dowolnej ryby bez kości. Będę gotować z pangasiusa. Jeśli ryba została zamrożona, należy ją rozmrozić w temperaturze pokojowej. Nie używaj gorącej wody do rozmrażania. Dzięki temu ryba straci smak. Umyj pomidory. Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety rybne osuszyć ręcznikiem papierowym. aby usunąć z niego nadmiar wilgoci. Pokrój rybę na porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj obraną cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj naczynie do pieczenia. Może to być metal, ceramika lub szkło. Nasmaruj spód formy niewielką ilością oleju roślinnego i rozłóż posiekaną cebulę na całej powierzchni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie ułóż pokrojoną rybę. Posyp każdy kawałek ryby odrobiną soli i przyprawy. W przypadku ryb zwykle używam gotowego zestawu przypraw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj każdy kawałek ryby odrobiną majonezu. Do czego służy majonez? Doda soczystości gotowemu daniu. Jeśli masz negatywny stosunek do majonezu, możesz go zastąpić kwaśną śmietaną lub jogurtem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidory w plasterki i ułóż na rybach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostatnią warstwą ułóż ser starty na grubej lub średniej tarce. Umieść formę z rybą w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 25-30 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ryba gotuje się wystarczająco szybko. Podczas gotowania ser stopi się i stanie się złoty. Wyjmij gotową rybę z piekarnika i połóż na talerzach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

przygotowanie tego dania zajmuje bardzo mało czasu, ale może zająć przyzwoite miejsce na każdym stole. Można go szybko przygotować na obfity obiad lub podać jako gorące danie na świątecznym stole!

aby urozmaicić danie, możesz dodać grzyby, ziemniaki lub brokuły. Bardzo smaczne!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal / 100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" o zawartości tłuszczu 45% - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal / 100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pangasius - 89   kcal/100g

Podobne przepisy