wieprzowina w musztardzie w piekarniku

nieporównywalnie smaczne, oryginalne, proste, na świątecznym stole! Wieprzowina w musztardzie w piekarniku jest niezwykle aromatyczna, soczysta, delikatna. I przygotowuje się po prostu. Podawaj na święta jako gorącą lub zimną przekąskę lub główne danie mięsne. Nawiasem mówiąc, nadaje się do każdego przystawki.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 14 g
tłuszcze 61 % 23 g
węglowodany 3 % 1 g
274 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec wieprzowinę w musztardzie w piekarniku? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Do pieczenia wybierz wieprzowinę bez kości. Może to być szyja, szynka lub węglan. Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z niego nadmiar wilgoci.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować marynatę, połącz zwykłą musztardę, olej roślinny i paprykę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj trochę soli i mielonego pieprzu do smaku. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Dodaj go również do miski do marynaty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Wieprzowina jest całkowicie pokryta powstałą marynatą. Staraj się robić to tak dokładnie, jak to możliwe, wcierając marynatę w mięso.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie rozłóż ziarnistą musztardę na całej powierzchni wieprzowiny i rozprowadź ją równomiernie na powierzchni kawałka. Mięso w marynacie zawiń w folię spożywczą (można to zrobić razem z talerzem) i wstaw do lodówki do marynowania na 4-5 godzin. Możesz zostawić na dłużej, na przykład na noc. Podczas marynowania z mięsa uwolni się trochę soku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do pieczenia weź dowolne żaroodporne naczynie do pieczenia i przykryj je pergaminem. Wyjmij marynowane mięso z folii i przenieś do naczynia do pieczenia. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 1,5 - 2 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby zapobiec przypaleniu górnej części mięsa, można je lekko przykryć arkuszem folii. Nie ma potrzeby zatykania-ciepło powinno swobodnie poruszać się wokół mięsa, a nadmiar wilgoci powinien odparować, aby mięso nie było gotowane, a mianowicie pieczone. Ale 30 minut przed końcem gotowania arkusz folii będzie musiał zostać całkowicie usunięty. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowe mięso z piekarnika i pozwól mu trochę ostygnąć. W ten sposób łatwiej będzie ciąć. Taka mięsna przekąska jest pyszna na ciepło i na zimno. Smacznego!

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy