skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec wieprzowinę w musztardzie w piekarniku? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Do pieczenia wybierz wieprzowinę bez kości. Może to być szyja, szynka lub węglan. Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z niego nadmiar wilgoci.
Krok 2:
Aby przygotować marynatę, połącz zwykłą musztardę, olej roślinny i paprykę.
Krok 3:
Następnie dodaj trochę soli i mielonego pieprzu do smaku. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Dodaj go również do miski do marynaty.
Krok 4:
Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Wieprzowina jest całkowicie pokryta powstałą marynatą. Staraj się robić to tak dokładnie, jak to możliwe, wcierając marynatę w mięso.
Krok 5:
Następnie rozłóż ziarnistą musztardę na całej powierzchni wieprzowiny i rozprowadź ją równomiernie na powierzchni kawałka. Mięso w marynacie zawiń w folię spożywczą (można to zrobić razem z talerzem) i wstaw do lodówki do marynowania na 4-5 godzin. Możesz zostawić na dłużej, na przykład na noc. Podczas marynowania z mięsa uwolni się trochę soku.
Krok 6:
Do pieczenia weź dowolne żaroodporne naczynie do pieczenia i przykryj je pergaminem. Wyjmij marynowane mięso z folii i przenieś do naczynia do pieczenia. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 1,5 - 2 godziny.
Krok 7:
Aby zapobiec przypaleniu górnej części mięsa, można je lekko przykryć arkuszem folii. Nie ma potrzeby zatykania-ciepło powinno swobodnie poruszać się wokół mięsa, a nadmiar wilgoci powinien odparować, aby mięso nie było gotowane, a mianowicie pieczone. Ale 30 minut przed końcem gotowania arkusz folii będzie musiał zostać całkowicie usunięty. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.
Krok 8:
Wyjmij gotowe mięso z piekarnika i pozwól mu trochę ostygnąć. W ten sposób łatwiej będzie ciąć. Taka mięsna przekąska jest pyszna na ciepło i na zimno. Smacznego!
przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g