skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka z ziemniakami i warzywami w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Do tego dania odpowiednie są dowolne części kurczaka, możesz również wziąć całość i pokroić na kawałki. Postanowiłam ugotować udka z kurczaka. Dobrze umyj i oczyść warzywa.
Krok 2:
Obraną cebulę przekroić na pół i pokroić w półpierścienie. Przygotuj naczynie do pieczenia. Posmaruj go odrobiną oleju roślinnego i połóż posiekaną cebulę na całym dnie.
Krok 3:
W osobnej misce połącz olej roślinny, sól i przyprawy. Wybierz przyprawy według własnych upodobań.
Krok 4:
Dobrze posmaruj części kurczaka mieszanką olejową ze wszystkich stron i włóż do naczynia do pieczenia.
Krok 5:
Obrane ziemniaki i paprykę pokrój na duże kawałki i ułóż w misce z masłem po kurczaku. Dobrze wymieszaj, aby warzywa pokryły się cienką warstwą oleju.
Krok 6:
Ułóż warzywa między kawałkami kurczaka w całym naczyniu do pieczenia.
Krok 7:
Następnie pokrój pomidory i rozłóż je równomiernie na całej powierzchni. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 1 godzinę. Dzięki temu, że wszystkie składniki są pokryte cienką warstwą oleju, nie wysychają i dobrze się pieczą w środku.
Krok 8:
Aby sprawdzić, czy mięso jest ugotowane, po prostu przebij kurczaka nożem. Gotowy kurczak będzie miał lekki sok. Wyjmij gotowe danie z piekarnika, ułóż na talerzach i podawaj. Smacznego!
zestaw warzyw jest najprostszy i najłatwiej dostępny. Ale w razie potrzeby ten asortyment można urozmaicić cukinią, brokułami, marchewką. Dla sytości możesz dodać trochę grzybów.
takie danie nie wymaga dodatkowej przystawki. Soczysty kurczak z warzywami-tutaj wszystko jest harmonijne i zrównoważone.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g