kurczak z ziemniakami i warzywami w piekarniku

jasne, piękne, apetyczne, pyszne! Kurczak z ziemniakami i warzywami w piekarniku to bardzo prosty i łatwy przepis. Przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu-wystarczy włożyć wszystkie składniki do formy i upiec. Jest to bardzo wygodne, okazuje się, że przystawka i mięso w jednym naczyniu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 7 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 37 % 10 g
155 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka z ziemniakami i warzywami w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Do tego dania odpowiednie są dowolne części kurczaka, możesz również wziąć całość i pokroić na kawałki. Postanowiłam ugotować udka z kurczaka. Dobrze umyj i oczyść warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obraną cebulę przekroić na pół i pokroić w półpierścienie. Przygotuj naczynie do pieczenia. Posmaruj go odrobiną oleju roślinnego i połóż posiekaną cebulę na całym dnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce połącz olej roślinny, sól i przyprawy. Wybierz przyprawy według własnych upodobań.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze posmaruj części kurczaka mieszanką olejową ze wszystkich stron i włóż do naczynia do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obrane ziemniaki i paprykę pokrój na duże kawałki i ułóż w misce z masłem po kurczaku. Dobrze wymieszaj, aby warzywa pokryły się cienką warstwą oleju.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż warzywa między kawałkami kurczaka w całym naczyniu do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie pokrój pomidory i rozłóż je równomiernie na całej powierzchni. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 1 godzinę. Dzięki temu, że wszystkie składniki są pokryte cienką warstwą oleju, nie wysychają i dobrze się pieczą w środku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby sprawdzić, czy mięso jest ugotowane, po prostu przebij kurczaka nożem. Gotowy kurczak będzie miał lekki sok. Wyjmij gotowe danie z piekarnika, ułóż na talerzach i podawaj. Smacznego!

zestaw warzyw jest najprostszy i najłatwiej dostępny. Ale w razie potrzeby ten asortyment można urozmaicić cukinią, brokułami, marchewką. Dla sytości możesz dodać trochę grzybów.
takie danie nie wymaga dodatkowej przystawki. Soczysty kurczak z warzywami-tutaj wszystko jest harmonijne i zrównoważone.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy