skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pizzę z ciasta mlecznego bez drożdży? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Użyj mąki najwyższej jakości. Duże jajka są odpowiednie. Mleko i jajka na godzinę przed rozpoczęciem gotowania wyjmij z lodówki. Aby ciasto odniosło sukces, muszą mieć temperaturę pokojową. Weź pyszny ser, który dobrze się topi. Kiełbasa - ta, którą lubisz najbardziej.
Krok 2:
Z podanej liczby produktów uzyskuje się dwie pizze po 30 cm, zrobię jedną z dużym pomidorem, a na drugą wziąłem 2 małe. Zacznij robić pizzę od ciasta. Umyj jajka mydłem, osusz ręcznikiem lub serwetką. Weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie ubijać jajka i mieszać płynne składniki. Ubij go solą. Nie musisz ubijać, zanim pojawi się piana. Dodanie soli poprawia smak i upraszcza proces ubijania.
Krok 3:
Dodaj mleko i dobrze wymieszaj, aby soda się rozpuściła.
Krok 4:
Aby zagnieść ciasto, weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki. Przesiej do niego połowę mąki. Należy go przesiać, aby usunąć małe zanieczyszczenia i nasycić ciasto tlenem i było przewiewne. Zrób wgłębienie na środku mąki i wlej tam płynny składnik ciasta. Pamiętaj, aby dodać płynny składnik do suchego, a nie odwrotnie. Więc ciasto okaże się najbardziej udane.
Krok 5:
Ponieważ właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów, mogą się różnić, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach.
Krok 6:
Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagnieść ciasto. Powinien być lekko elastyczny, ale delikatny i nie przyklejać się do rąk. Nie rób ciasta zbyt stromego, aby nie było gumowate. Przykryj ciasto ręcznikiem lub folią spożywczą, aby zapobiec wysychaniu i pękaniu. Pozostaw go do zaparzenia, aby gluten dobrze się rozprowadzał i był łatwiejszy w obsłudze.
Krok 7:
Przygotuj nadzienie. Cebulę obrać, umyć i pokroić w półpierścienie. Jeśli nie lubisz cebuli w pizzy w dużych kawałkach, posiekaj na małe kostki.
Krok 8:
Obierz kiełbasę z opakowania, pokrój w cienkie plasterki.
Krok 9:
Opłucz pomidory i czosnek, Usuń szypułki i osusz ręcznikiem. Pokrój pomidory w kółka. Posiekaj czosnek za pomocą młynka do czosnku lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 10:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 11:
Podziel ciasto na 2 równe części. Z jednej części uformuj kulę. Ciasto rozgnieć rękami lub rozwałkuj wałkiem do ciasta w okrągłą warstwę o średnicy około 30 cm. Posmaruj keczupem, równomiernie rozprowadź czosnek na powierzchni.
Krok 12:
Równomiernie rozłóż posiekaną cebulę. Dodaj czosnek i cebulę w pierwszej warstwie. W ten sposób gotują się szybciej i nie wysychają.
Krok 13:
Następnie posyp wszystko startym serem, możesz zostawić trochę na wierzchu pizzy. Ułóż kiełbasę i pomidory. Uzupełnij nadzienie grzybami. Jeśli zostawiłeś ser, posyp nim pizzę. Piec przez około 20-25 minut na środkowej półce rozgrzanego do 200 stopni piekarnika w trybie "góra-dół". Czas i temperatura są przybliżone - skup się na piekarniku. Z drugą pizzą powtórz kroki 11-13. Smacznego!
czas gotowania zależy od specyfikacji piekarnika, więc sprawdź gotowość na podstawie wyglądu pizzy. W gotowej pizzy ciasto nieznacznie zwiększy swoją objętość i lekko się zarumieni. Po delikatnym naciśnięciu dłonią ciasto nie powinno "chodzić".
Pizza jest zwykle podawana na gorąco, gdy stopiony ser jest jeszcze zimny.
bardziej lubię pizzę na cieście drożdżowym, a ten przepis oszczędza, gdy pizzę trzeba szybko zrobić.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Mięso suszone - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Kurki - 13 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g