Pizza bez drożdży na mleku w piekarniku

gotuj szybko, zjedzony natychmiast - dla całej rodziny! Pizza bez drożdży na mleku w piekarniku jest przewiewna i bujna. Ciasto nie jest gorsze od ciasta drożdżowego, ale jest znacznie łatwiejsze w przygotowaniu-nawet początkujący może to zrobić. Nadzienie można urozmaicić według własnego gustu.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 22 % 8 g
węglowodany 54 % 20 g
187 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pizzę z ciasta mlecznego bez drożdży? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Użyj mąki najwyższej jakości. Duże jajka są odpowiednie. Mleko i jajka na godzinę przed rozpoczęciem gotowania wyjmij z lodówki. Aby ciasto odniosło sukces, muszą mieć temperaturę pokojową. Weź pyszny ser, który dobrze się topi. Kiełbasa - ta, którą lubisz najbardziej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z podanej liczby produktów uzyskuje się dwie pizze po 30 cm, zrobię jedną z dużym pomidorem, a na drugą wziąłem 2 małe. Zacznij robić pizzę od ciasta. Umyj jajka mydłem, osusz ręcznikiem lub serwetką. Weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie ubijać jajka i mieszać płynne składniki. Ubij go solą. Nie musisz ubijać, zanim pojawi się piana. Dodanie soli poprawia smak i upraszcza proces ubijania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mleko i dobrze wymieszaj, aby soda się rozpuściła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby zagnieść ciasto, weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki. Przesiej do niego połowę mąki. Należy go przesiać, aby usunąć małe zanieczyszczenia i nasycić ciasto tlenem i było przewiewne. Zrób wgłębienie na środku mąki i wlej tam płynny składnik ciasta. Pamiętaj, aby dodać płynny składnik do suchego, a nie odwrotnie. Więc ciasto okaże się najbardziej udane.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponieważ właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów, mogą się różnić, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagnieść ciasto. Powinien być lekko elastyczny, ale delikatny i nie przyklejać się do rąk. Nie rób ciasta zbyt stromego, aby nie było gumowate. Przykryj ciasto ręcznikiem lub folią spożywczą, aby zapobiec wysychaniu i pękaniu. Pozostaw go do zaparzenia, aby gluten dobrze się rozprowadzał i był łatwiejszy w obsłudze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj nadzienie. Cebulę obrać, umyć i pokroić w półpierścienie. Jeśli nie lubisz cebuli w pizzy w dużych kawałkach, posiekaj na małe kostki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz kiełbasę z opakowania, pokrój w cienkie plasterki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Opłucz pomidory i czosnek, Usuń szypułki i osusz ręcznikiem. Pokrój pomidory w kółka. Posiekaj czosnek za pomocą młynka do czosnku lub zetrzyj na drobnej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel ciasto na 2 równe części. Z jednej części uformuj kulę. Ciasto rozgnieć rękami lub rozwałkuj wałkiem do ciasta w okrągłą warstwę o średnicy około 30 cm. Posmaruj keczupem, równomiernie rozprowadź czosnek na powierzchni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Równomiernie rozłóż posiekaną cebulę. Dodaj czosnek i cebulę w pierwszej warstwie. W ten sposób gotują się szybciej i nie wysychają.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie posyp wszystko startym serem, możesz zostawić trochę na wierzchu pizzy. Ułóż kiełbasę i pomidory. Uzupełnij nadzienie grzybami. Jeśli zostawiłeś ser, posyp nim pizzę. Piec przez około 20-25 minut na środkowej półce rozgrzanego do 200 stopni piekarnika w trybie "góra-dół". Czas i temperatura są przybliżone - skup się na piekarniku. Z drugą pizzą powtórz kroki 11-13. Smacznego!

czas gotowania zależy od specyfikacji piekarnika, więc sprawdź gotowość na podstawie wyglądu pizzy. W gotowej pizzy ciasto nieznacznie zwiększy swoją objętość i lekko się zarumieni. Po delikatnym naciśnięciu dłonią ciasto nie powinno "chodzić".

Pizza jest zwykle podawana na gorąco, gdy stopiony ser jest jeszcze zimny.

bardziej lubię pizzę na cieście drożdżowym, a ten przepis oszczędza, gdy pizzę trzeba szybko zrobić.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal/100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal/100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal/100g
  • Mięso suszone - 264   kcal/100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal/100g
  • Kiełbasa - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Kurki - 13   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy