skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z galaretką na ryazhenka? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć dowolne pieczone mleko, mam 4% tłuszczu. Wybierz również jabłka według własnego gustu, wziąłem słodko-kwaśne. Możesz dostosować ich słodycz do cukru, dodając lub zmniejszając jego ilość w kompozycji. Zamiast cukru możesz użyć miodu lub słodzika. Wyjmij sfermentowane mleko z lodówki, powinno mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem w puszystą pianę w osobnej głębokiej misce. Lepiej zrobić to mikserem.
Krok 3:
Wlej sfermentowane jajka do ubitych jajek. Ponownie ubij powstałą masę, aby stała się jednorodna. Tym razem możesz użyć zwykłej trzepaczki.
Krok 4:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 5:
Ubij ciasto, aż będzie gładkie. Powinien być płynny, ale niezbyt płynny.
Krok 6:
Jabłka umyć, osuszyć. Usuń nasiona i pokrój w plastry. Nie usuwam skórki z jabłek - w ten sposób plastry zachowują swój kształt. Ale jeśli chcesz, możesz odciąć skórkę. Możesz także pokroić jabłka nie w plasterki, ale w kostkę.
Krok 7:
Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Połóż część jabłek na dnie formy i posyp je mielonym cynamonem.
Krok 8:
Wlej połowę ciasta na jabłka, aby całkowicie przykryło owoce i spłaszcz.
Krok 9:
Na cieście ułóż pozostałe plasterki jabłka i posyp je cynamonem.
Krok 10:
Wylej na wierzch pozostałe ciasto i spłaszcz. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Przez pierwsze 25 minut nie otwieraj piekarnika, aby ciasto nie opadło. Pozostaw ciasto na kolejne 10 minut w schłodzonym piekarniku. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 11:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, lekko ostudź i odwróć na półmisek, aby jabłka znalazły się na wierzchu. Podawaj ciasto na ciepło lub całkowicie schłodzone. Smacznego!
ciasto to klasyczny biszkopt, ale z dodatkiem ryazhenka.
dlatego te same zasady obowiązują w przypadku tego ciasta, co w przypadku biszkoptu:
- zamiast proszku do pieczenia możesz użyć sody, smak i wygląd pieczenia nie zmieni się z tego.
- przez pierwsze 20-30 minut pieczenia ciasta lepiej nie otwierać piekarnika, ponieważ biszkopt może się osadzić.
- jeśli pieczesz w silikonowej formie, nie musisz jej smarować, gotowe ciasto dobrze odsuwa się od dna i ścian. Jeśli gotujesz w dzielonej formie, lepiej wyłożyć spód pergaminem. Posmaruj pergamin i boki formy masłem.
- aby ciasto biszkoptowe było dobrze upieczone i nie było mokre, użyj niezbyt soczystych jabłek.
- pieczone mleko można zastąpić kefirem lub jogurtem naturalnym.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ryazhenka - 85 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g