ciasto z galaretką na ryazhenka w piekarniku z jabłkami

najsmaczniejszy, delikatny, pachnący, miękki, przewiewny! Ciasto galaretkowe na sfermentowanym pieczeniu z jabłkami piecze się bardzo szybko w piekarniku. Jest to niezwykle smaczny, bujny biszkopt o wyraźnym smaku ryazhenka. Dzięki niemu ciasto ma gęstszą strukturę, co sprawia, że pieczenie jest ciekawsze!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 81 % 34 g
182 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z galaretką na ryazhenka? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć dowolne pieczone mleko, mam 4% tłuszczu. Wybierz również jabłka według własnego gustu, wziąłem słodko-kwaśne. Możesz dostosować ich słodycz do cukru, dodając lub zmniejszając jego ilość w kompozycji. Zamiast cukru możesz użyć miodu lub słodzika. Wyjmij sfermentowane mleko z lodówki, powinno mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem w puszystą pianę w osobnej głębokiej misce. Lepiej zrobić to mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej sfermentowane jajka do ubitych jajek. Ponownie ubij powstałą masę, aby stała się jednorodna. Tym razem możesz użyć zwykłej trzepaczki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij ciasto, aż będzie gładkie. Powinien być płynny, ale niezbyt płynny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jabłka umyć, osuszyć. Usuń nasiona i pokrój w plastry. Nie usuwam skórki z jabłek - w ten sposób plastry zachowują swój kształt. Ale jeśli chcesz, możesz odciąć skórkę. Możesz także pokroić jabłka nie w plasterki, ale w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Połóż część jabłek na dnie formy i posyp je mielonym cynamonem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej połowę ciasta na jabłka, aby całkowicie przykryło owoce i spłaszcz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na cieście ułóż pozostałe plasterki jabłka i posyp je cynamonem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wylej na wierzch pozostałe ciasto i spłaszcz. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Przez pierwsze 25 minut nie otwieraj piekarnika, aby ciasto nie opadło. Pozostaw ciasto na kolejne 10 minut w schłodzonym piekarniku. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, lekko ostudź i odwróć na półmisek, aby jabłka znalazły się na wierzchu. Podawaj ciasto na ciepło lub całkowicie schłodzone. Smacznego!

ciasto to klasyczny biszkopt, ale z dodatkiem ryazhenka.

dlatego te same zasady obowiązują w przypadku tego ciasta, co w przypadku biszkoptu:

- zamiast proszku do pieczenia możesz użyć sody, smak i wygląd pieczenia nie zmieni się z tego.

- przez pierwsze 20-30 minut pieczenia ciasta lepiej nie otwierać piekarnika, ponieważ biszkopt może się osadzić.

- jeśli pieczesz w silikonowej formie, nie musisz jej smarować, gotowe ciasto dobrze odsuwa się od dna i ścian. Jeśli gotujesz w dzielonej formie, lepiej wyłożyć spód pergaminem. Posmaruj pergamin i boki formy masłem.

- aby ciasto biszkoptowe było dobrze upieczone i nie było mokre, użyj niezbyt soczystych jabłek.

- pieczone mleko można zastąpić kefirem lub jogurtem naturalnym.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ryazhenka - 85   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy