skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić puree z kiełbasami? Przygotuj niezbędne składniki. Aby kwiat na zapiekance był piękny, wybierz jajka i kiełbaski. Wybierz świeższe jajka (mają bardziej jednorodne białko) i najmniejszy rozmiar (C2). Weź cienkie i długie kiełbaski (długość 14-16 cm). Dobrze umyj i obierz ziemniaki. Jeśli masz duże bulwy, pokrój je na małe kawałki. Przykryj zimną wodą i umieść na średnim ogniu.
Krok 2:
Podczas gotowania ziemniaków przygotuj sos beszamelowy. Podgrzej mleko, aż będzie gorące. Następnie na małym ogniu rozpuść, ciągle mieszając szpatułką, masło na patelni lub małej patelni. Naczynia najlepiej używać z powłoką nieprzywierającą.
Krok 3:
Dodaj mąkę do masła i zetrzyj na gładką masę. Musisz stale przeszkadzać.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj mleko dosłownie jedną lub dwie łyżki, natychmiast chwytając je szpatułką i wcierając w sos.
Krok 5:
Dodaj całe mleko, zagotuj. Posolić sos według własnych upodobań i zdjąć z ognia. Nasz sos powinien być płynny. Nawet jeśli uważasz, że jest zbyt płynny - nie martw się. Sos beszamelowy po ostygnięciu stanie się nieco grubszy. Aby zapobiec tworzeniu się filmu, przykryj SOS szczelnie folią spożywczą. Ale nie można tego zrobić, ponieważ obecność filmu nie jest fundamentalna dla tego dania. Nie przykryłem sosu, ale wymieszałem trzepaczką przed użyciem w kroku 10.
Krok 6:
Gotuj ziemniaki przez 25 minut po ugotowaniu. Gdy ziemniaki będą gotowe, spuść z nich całą wodę.
Krok 7:
Dodaj masło i zetrzyj ziemniaki za pomocą tłuczka do ziemniaków. Sól i pieprz do smaku.
Krok 8:
Jak ładnie podawać parówki z puree? Oczywiście zrób taką zapiekankę! Weź prostokątne naczynie do pieczenia o wymiarach około 30 x 20 cm. Połóż na nim tłuczone ziemniaki i równomiernie rozprowadź na dnie łyżką lub szpatułką.
Krok 9:
Podziel kształt na 6 równych kwadratów. Wzdłuż linii podziału za pomocą noża stołowego lub, jak ja, rączki łyżki, wykonaj wgłębienia o około 1 cm, wykonaj Szerokość tych linii 1,5-2 cm, najważniejsze jest, aby pozostały te same kwadraty puree ziemniaczanego.
Krok 10:
Jak zrobić sos do puree z kiełbasami? Zetrzyj mozzarellę na grubej tarce. Dokładnie opłucz warzywa i wysusz. Wybierz gałązki do dekoracji zapiekanki jako łodygi kwiatowe. Usuń twarde łodygi z około połowy zieleni i posiekaj nożem.
Krok 11:
Posiekane warzywa dodaj do sosu i mieszaj, aż będą gładkie.
Krok 12:
Obierz kiełbaski z opakowania. Wykonaj nacięcia poprzeczne na jednym do mniej więcej środka kiełbasy. Połącz końce wykałaczką. Jeśli kiełbasa nie jest wystarczająco głęboka, może pęknąć w tym miejscu podczas skręcania. Dlatego rób wszystko ostrożnie, aby nie zepsuć kiełbasek. Wypróbuj powstały przedmiot na kwadracie puree ziemniaczanego. Jeśli kiełbasa pasuje luźno, zrób to samo ze wszystkimi 6 kiełbaskami.
Krok 13:
Wgłębienia na puree ziemniaczanym wypełnij sosem.
Krok 14:
Na kwadratach na środku umieść najpierw mozzarellę, kiełbasę na wierzchu. Rozłóż ser i kiełbasę łatwo, bez naciskania. Jest to konieczne, aby białko z jajka równomiernie się rozprzestrzeniło i wymieszało z serem, nie przykrywając kiełbasy. Ostrożnie odetnij widoczne krawędzie wykałaczki nożyczkami lub szczypcami.
Krok 15:
Wykonaj ostatni krok bardzo ostrożnie. Umyj jajka i wytrzyj suchym ręcznikiem. Delikatnie, aby żółtko pozostało nienaruszone, rozbij jajko i powoli przenieś je do kiełbasy. W takim przypadku większość białka powinna wypłynąć z dołu. Piec na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez około 25-30 minut.
ostudź zapiekankę, aż będzie ciepła i pamiętaj, aby usunąć wykałaczki z kiełbasek! Podawaj z pozostałym sosem beszamelowym i świeżymi warzywami.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal / 100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g