gulasz warzywny w piekarniku

z produktów budżetowych, bardzo smaczne, bardzo proste i łatwe! Gulasz warzywny w piekarniku można podawać jako dodatek do mięsa, drobiu i ryb lub jako niezależne danie. Będzie to istotne o każdej porze roku, a nawet początkująca gospodyni nie będzie miała problemów z gotowaniem!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 55 % 6 g
59 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz warzywny w piekarniku? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Umyj wszystkie warzywa, osusz. Przyprawy mogą być dowolne według Twojego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij ogon bakłażana, pokrój warzywo w średnią kostkę. Jak usunąć gorycz z bakłażana? Posolić i odstawić na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.  Należy pamiętać, że młode warzywa zwykle nie są gorzkie, a także niektóre ich specjalne odmiany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cukinię w taką samą kostkę jak bakłażan. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i pokrój marchewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory w kliny. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Paprykę obrać z nasion i pokroić na średnie kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój cebulę w półpierścienie, po oczyszczeniu z łuski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj czosnek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W misce połącz wszystkie pokrojone warzywa i czosnek. Posyp solą i pieprzem i delikatnie wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś warzywa do wysmarowanego olejem naczyniem do pieczenia. Posyp suchym czosnkiem na wierzchu i polej 1 łyżką.l olej roślinny. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 25-30 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika i wielkości pokrojonych warzyw. Jeśli chcesz, możesz przykryć formę folią, aby warzywa były gotowe szybciej i okazały się bardziej soczyste.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy