skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz warzywny w piekarniku? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Umyj wszystkie warzywa, osusz. Przyprawy mogą być dowolne według Twojego gustu.
Krok 2:
Odetnij ogon bakłażana, pokrój warzywo w średnią kostkę. Jak usunąć gorycz z bakłażana? Posolić i odstawić na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. Należy pamiętać, że młode warzywa zwykle nie są gorzkie, a także niektóre ich specjalne odmiany.
Krok 3:
Pokrój cukinię w taką samą kostkę jak bakłażan. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
Krok 4:
Obierz i pokrój marchewki.
Krok 5:
Pokrój pomidory w kliny. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 6:
Paprykę obrać z nasion i pokroić na średnie kawałki.
Krok 7:
Pokrój cebulę w półpierścienie, po oczyszczeniu z łuski.
Krok 8:
Drobno posiekaj czosnek.
Krok 9:
W misce połącz wszystkie pokrojone warzywa i czosnek. Posyp solą i pieprzem i delikatnie wymieszaj.
Krok 10:
Przenieś warzywa do wysmarowanego olejem naczyniem do pieczenia. Posyp suchym czosnkiem na wierzchu i polej 1 łyżką.l olej roślinny. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 25-30 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika i wielkości pokrojonych warzyw. Jeśli chcesz, możesz przykryć formę folią, aby warzywa były gotowe szybciej i okazały się bardziej soczyste.
Krok 11:
Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g