skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec filet z kurczaka w rękawie w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jeśli filet z kurczaka jest duży, wystarczą dwie piersi. Jeśli kawałki są małe, weź trzy. Wtedy otrzymasz trzy porcje na raz. Jeśli nie masz fileta, ale całą pierś na Kości, możesz po prostu pokroić go na pół i oddzielić filet od kości.
Krok 2:
Dokładnie opłucz filet z kurczaka i osusz ręcznikami papierowymi. Zwykle również odcinam warstwy tłuszczu wzdłuż boków fileta i usuwam cienkie folie wokół mięsa.
Krok 3:
Potrzyj kurczaka ze wszystkich stron solą i pieprzem. Posyp ziołami prowansalskimi. !!! Jeśli masz mieszankę ziół prowansalskich, przeczytaj skład tej mieszanki. Jeśli ma już sól i pieprz, nie warto dodatkowo solić i pieprzyć kurczaka - będzie zbyt ostry i słony. W mojej mieszance nie było nic poza ziołami, więc osobno soliłem i pieprzyłem mięso.
Krok 4:
Polej filety mieloną słodką papryką i pozostaw mięso do marynowania na 30 minut.
Krok 5:
Włóż kurczaka do rękawa do pieczenia i wlej go do środka olejem roślinnym. Zawiąż mocno końce rękawa po obu stronach. Zrobiłem to za pomocą sznurka. Na rękawie wykonaj kilka nacięć nożyczkami lub nożem, aby para mogła się wydostać. Staraj się nie robić nacięć po bokach, ponieważ podczas pieczenia kurczak będzie wydzielał sok, który wyleje się przez boczne nacięcia. Przyczyni się to do zmniejszenia wilgotności w rękawie i wysuszenia ptaka.
Krok 6:
Przenieś rękaw z kurczaka na blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia. Piecz filet z kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 30-35 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 7:
Wyjmij gotowy filet z kurczaka z piekarnika, ostrożnie, aby uniknąć poparzenia parą, odetnij rękaw od góry i otwórz. Przenieś kurczaka na talerze i podawaj. Smacznego!
możesz podawać taki filet z dowolnym dodatkiem: gotowanymi lub smażonymi ziemniakami, makaronem, ryżem lub kaszą gryczaną.
sok, który wyróżniał się z ptaka podczas pieczenia, zaleca się zachować i polać nim piersi podczas serwowania.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g