kotlet z kurczaka w piekarniku z pomidorami

pyszne, szybkie, apetyczne, na obiad dla całej rodziny! Kotlety z kurczaka pieczone w piekarniku z pomidorami i serem są łatwe i proste w przygotowaniu. Okazują się soczyste, satysfakcjonujące, z różową czapką serową. Takie kotlety można przygotować na każdą ucztę-zarówno na co dzień, jak i na wakacje.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 15 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 8 % 2 g
129 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z kurczaka w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Weź schłodzony filet z kurczaka, który nie został zamrożony. W przeciwnym razie podczas rozmrażania mięso straci dużo soku, a kotlety będą suche. Możesz użyć czerwonych lub żółtych pomidorów, najważniejsze jest to, że są pyszne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filet z kurczaka wzdłuż na 2 części. Ułóż każdy filet na desce kuchennej, przykryj folią spożywczą i ubij młotkiem do gotowania. Po co przykrywać folią? Po przykryciu folią krawędzie kotleta nie będą się rozrywać, a rozpryski z mięsa nie będą latać po kuchni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby upiec mięso, przygotuj blachę do pieczenia. Przykryj go papierem do gotowania. Lepiej nie używać do tego celu folii, ponieważ przykleja się do gotowego naczynia i psuje wygląd. Ułożyć ubite mięso na przygotowanej blasze do pieczenia. Posyp każdy kawałek odrobiną soli i przyprawy. Wystarczy użyć mielonego pieprzu jako przyprawy. Każdy kotlet posmaruj trochę majonezem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze opłucz pomidory z brudu, odetnij od nich łodygę i pokrój w kółka. Rozłóż pokrojone pomidory na przygotowanym mięsie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na średniej lub drobnej tarce. Ser można stosować dowolnie, najważniejsze jest to, że dobrze się topi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Każdy kotlet posyp obficie startym serem. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 30 do 40 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Podczas pieczenia sok uwolni się z mięsa i pod koniec pieczenia zacznie się smażyć. Ser na kotletach całkowicie się stopi i stanie się złoty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowe kotlety z piekarnika i ułóż na przygotowanych talerzach. Podawaj danie ze świeżymi warzywami. Smacznego!

do takich kotletów można dodać grzyby. Mogą to być zarówno naturalne grzyby leśne, jak i grzyby w puszkach.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal / 100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy