skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z kurczaka w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Weź schłodzony filet z kurczaka, który nie został zamrożony. W przeciwnym razie podczas rozmrażania mięso straci dużo soku, a kotlety będą suche. Możesz użyć czerwonych lub żółtych pomidorów, najważniejsze jest to, że są pyszne.
Krok 2:
Pokrój filet z kurczaka wzdłuż na 2 części. Ułóż każdy filet na desce kuchennej, przykryj folią spożywczą i ubij młotkiem do gotowania. Po co przykrywać folią? Po przykryciu folią krawędzie kotleta nie będą się rozrywać, a rozpryski z mięsa nie będą latać po kuchni.
Krok 3:
Aby upiec mięso, przygotuj blachę do pieczenia. Przykryj go papierem do gotowania. Lepiej nie używać do tego celu folii, ponieważ przykleja się do gotowego naczynia i psuje wygląd. Ułożyć ubite mięso na przygotowanej blasze do pieczenia. Posyp każdy kawałek odrobiną soli i przyprawy. Wystarczy użyć mielonego pieprzu jako przyprawy. Każdy kotlet posmaruj trochę majonezem.
Krok 4:
Dobrze opłucz pomidory z brudu, odetnij od nich łodygę i pokrój w kółka. Rozłóż pokrojone pomidory na przygotowanym mięsie.
Krok 5:
Zetrzyj ser na średniej lub drobnej tarce. Ser można stosować dowolnie, najważniejsze jest to, że dobrze się topi.
Krok 6:
Każdy kotlet posyp obficie startym serem. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 30 do 40 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Podczas pieczenia sok uwolni się z mięsa i pod koniec pieczenia zacznie się smażyć. Ser na kotletach całkowicie się stopi i stanie się złoty.
Krok 7:
Wyjmij gotowe kotlety z piekarnika i ułóż na przygotowanych talerzach. Podawaj danie ze świeżymi warzywami. Smacznego!
do takich kotletów można dodać grzyby. Mogą to być zarówno naturalne grzyby leśne, jak i grzyby w puszkach.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal / 100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g