filet z kurczaka z pieczarkami i serem w piekarniku

najsmaczniejszy, soczysty, na świątecznym stole, pod każdą przystawką. Filet z kurczaka z grzybami i serem w piekarniku uratuje cię w sytuacji, gdy nie ma czasu stać przy kuchence, chcesz ugotować coś satysfakcjonującego i smacznego. Wszystkie produkty idealnie do siebie pasują, a danie świetnie pasuje do białego lub czerwonego wina!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 17 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 6 % 2 g
185 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić filet z kurczaka z pieczarkami i serem w piekarniku? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Te składniki można uzupełnić lub zastąpić do smaku. Na przykład zamień cebulę na pomidora. Ser jest odpowiedni dla każdego-twardego, półstałego lub miękkiego rodzaju mozzarelli. Najważniejsze jest, aby zetrzeć, stopić podczas pieczenia i być smacznym. i

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka opłucz, osusz, a następnie pokrój wzdłuż na dwie połowy. Przykryj mięso folią spożywczą i lekko ubij młotkiem, uważając, aby nie uszkodzić integralności kawałków. Kurczaka posolić, pieprzyć, posypać czosnkiem i przyprawami do kurczaka. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często sól i pieprz są już obecne w takich mieszankach, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w cienkie pierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś powstałe kotlety do żaroodpornej formy, uprzednio nasmarowanej olejem roślinnym. Posmaruj kurczaka majonezem. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Jest to wygodniejsze niż łyżka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż krążki cebuli na kotletach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż talerze pieczarek na cebuli. Jeśli chcesz, możesz użyć grzybów i cebuli nie świeżych, ale smażonych. Musisz pokroić je na małe kawałki i smażyć na oleju roślinnym, aż nadmiar wilgoci i lekko złoty kolor odparują. I rozprowadź tę masę na kotletach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp kotlety z kurczaka startym serem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wierzchu zrób siateczkę majonezu. Położyłem jeszcze kilka grzybów na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj formę folią i włóż grzyby z filetem z kurczaka do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25-30 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie zdejmij folię i piecz kurczaka z grzybami i serem przez kolejne 5-7 minut na złoty kolor. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika. Grzyby z filetem z kurczaka są gotowe! Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy