chipsy bananowe w domu w piekarniku

Łatwa, zdrowa i pyszna przekąska na każdą okazję! Chipsy bananowe w domu są bardzo łatwe do przygotowania w piekarniku. W zależności od czasu suszenia będą suszone lub chrupiące, jak chcesz. Takie chipsy będą doskonałym dodatkiem do deserów, owsianek. To też niezła przekąska.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 20 g
81 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chipsy bananowe w domu w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Wybierz banany na chipsy, które nie są zbyt dojrzałe, owoce z brązowymi plamami nie będą działać — są zbyt miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj i osusz banany. Obierz je i pokrój w cienkie plasterki. Im cieńsze kawałki, tym szybciej chipsy wyschną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyciśnij sok z cytryny, usuń pestki, jeśli są.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj blachę do pieczenia niewielką ilością oleju roślinnego lub przykryj pergaminem. Zanurz każdy kawałek w soku z cytryny, aby banany nie ściemniały podczas suszenia. Ułóż kawałki bananów w jednej warstwie, pozostawiając między nimi niewielką odległość.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 65°C. użyłem trybu góra-dół. Możesz suszyć banany z funkcją konwekcji, dzięki czemu szybciej wyschną. Ale wtedy będą musieli być stale monitorowani, aby się nie wypaliły. Piekarnik gazowy do tego przepisu nie zadziała, nie będziesz w stanie utrzymać temperatury na odpowiednim poziomie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Suszyć banany przez około dwie godziny. Spójrz na ich stan-stopniowo zaczną wydzielać wilgoć i wysychać. Możesz przyspieszyć proces suszenia, jeśli zwiększysz temperaturę do 80°-90 ° C. Ale wtedy frytki wyjdą bardzo ciemne. Zamiast blachy do pieczenia możesz wziąć odpowiedni ruszt — dzięki temu banany również szybciej wyschną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gorące banany pozostają nieco elastyczne. Ostrożnie wyjmij je z blachy do pieczenia i ostudź. Gotowe chipsy staną się twardsze. Jeśli chcesz, możesz posypać je dowolnymi przyprawami lub cukrem pudrem. Przechowuj chipsy bananowe w szczelnym pojemniku.

moje chipsy okazały się różne — grube kawałki wyszły trochę miękkie, a te, które były cienkie stały się twarde. Smakują bardzo bogato, aromatycznie i słodko. 

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

Aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy