skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty według listy.
Krok 2:
Ziemniaki obrać, dobrze opłukać i pokroić w ćwiartki bulwy średniej wielkości. Jeśli są bardzo duże, odetnij więcej. Włóż do dowolnej formy i gotuj do połowy - w naczyniu mikrofalowym - w kuchence mikrofalowej lub jak zwykle w rondlu na kuchence.
Krok 3:
Przygotuj nadzienie: wymieszaj śmietanę, mleko, sól i przyprawy. Dodaj jajko kurze i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Na grubej tarce zetrzyj dowolny ser. Tym razem wzięłam topiony.
Krok 5:
W naczyniu do pieczenia dodaj trochę oleju słonecznikowego, Posol ziemniaki i wymieszaj.
Krok 6:
Napełnij ziemniaki gotowanym nadzieniem.
Krok 7:
Posyp startym serem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około pół godziny - aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 8:
Gdy ser się zrumieni, spróbuj ziemniaków na miękkość, jeśli widelec wchodzi łatwo-oznacza to, że nasze danie jest gotowe.
Ziemniaki zapiekane w śmietanie i serze.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g