klopsiki bez sosu w piekarniku
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Więc bierzemy mięso mielone, mam mieszane (wołowina i wieprzowina), cebulę, jajko, ryż.
Krok 2:
Obierz i zmiel cebulę. Możesz także zetrzeć na tarce lub w maszynce do mięsa.
Krok 3:
Wymieszaj mięso mielone, jajko, cebulę. Sól i pieprz do smaku.
Krok 4:
Gotuj ryż, aż będzie gotowy z wyprzedzeniem.
Krok 5:
Dodaj ryż i bardzo dobrze wymieszaj mięso mielone.
Krok 6:
Formujemy takie koloboki. Staramy się robić to samo. Robię je mokrymi rękami, tak wygodnie. Kładziemy klopsiki pokryte papierem na arkuszu.
Krok 7:
Włóż do nagrzanego piekarnika do 180gr na 40 minut.
Krok 8:
Wyjmujemy gotowe i pozwalamy im ostygnąć. Podawaj je z kaszą gryczaną, ziemniakami lub makaronem. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g