wieprzowina w torbie do pieczenia w piekarniku

najsmaczniejszy, soczysty, apetyczny na świątecznym stole! Wieprzowina w torbie do pieczenia w piekarniku na każdym stole zajmie honorowe miejsce. To wyjątkowe danie: drugie i przystawka, zarówno gorąca, jak i zimna. Możesz podawać go z dodatkiem, sałatką lub jako składnik innych potraw.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 15 g
tłuszcze 61 % 25 g
węglowodany 2 % 1 g
285 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec wieprzowinę w torbie do pieczenia w piekarniku? Bardzo proste. Potrzebujesz najprostszych składników, które każdy ma pod ręką: mięsa, czosnku, soli i pieprzu oraz niemego oleju roślinnego. Jeśli chcesz, możesz dodać własne składniki i przyprawy do smaku, na przykład dodać chmiel-suneli lub gotową mieszankę przypraw do wieprzowiny. Możesz użyć mięsa z dowolnej części tuszy. Najważniejsze, że jest to miazga bez kości. Szynka, szyja, carbonade itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek. Pokrój duże goździki wzdłuż na pół, aby uzyskać płatki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi. W mięsie na całej powierzchni wykonaj głębokie nakłucia nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól, pieprz mięso. Za pomocą pędzla posmaruj całą powierzchnię kawałka olejem roślinnym, uważając, aby olej dostał się również do nacięć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nadziewaj wieprzowinę czosnkiem. Pozostaw mięso do marynowania na 1-2 godziny. Jeśli marynujesz nie dłużej niż godzinę, możesz pozostawić w temperaturze pokojowej (pod warunkiem, że mieszkanie nie jest bardzo gorące), jeśli dłużej, lepiej włożyć do lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż mięso do torby do pieczenia i posmaruj pozostałym olejem roślinnym w misce. Dokręć paczkę specjalnym klipsem. Zamiast torby do pieczenia możesz użyć rękawa do pieczenia, jest on wykonany z tego samego materiału, wystarczy wyciąć kawałek o pożądanej długości z całej rolki i dokręcić klipsami po obu stronach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przełóż wieprzowinę w torbie na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 1,5 godziny. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika. Najważniejsze jest to, że opakowanie zachowuje integralność i nie pęka, ponieważ wtedy mięso zacznie szybko tracić wilgoć, a wraz z nią soczystość.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gotowe mięso na półmisek, pokrój w plasterki i podawaj, dekorując liśćmi sałaty i pomidorkami koktajlowymi. Następnego dnia wieprzowina na zimno jest nie mniej smaczna i może być używana do kanapek i kanapek. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy