chipsy jabłkowe w domu

zdrowa i smaczna przekąska-Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół. W zeszłym roku natknąłem się na paczkę chipsów jabłkowych w sklepie. Podobały mi się tak bardzo, że od czasu do czasu je kupuję. To prawda, że ostatnio cena za nieuzasadniona wzrosła i zdecydowałem, że o wiele taniej będzie samemu przygotować takie chipsy w domu. I rzeczywiście: okazało się to dziecinnie proste. To prawda, że wyschły u mnie trochę dłużej. Okazało się nawet smaczniejsze niż sklepowe, ponieważ dodałem do nich cynamon i cukier waniliowy. Możesz dodać swoje ulubione przyprawy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 14 g
61 kcal
IG: 69 / 31 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić chipsy jabłkowe, potrzebujemy: jabłek, mielonego cynamonu i cukru waniliowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka umyć, osuszyć. Pokrój w cienkie plasterki. Opłucz plasterki jabłka w zimnej wodzie i osusz ręcznikami papierowymi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia. Rozłóż na nim plasterki jabłek, aby nie nakładały się na siebie ani nie stykały się ze sobą do minimum. W przeciwnym razie te części, które leżą jedna na drugiej, nie wyschną dobrze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Równomiernie posyp jabłka cukrem waniliowym i cynamonem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włącz piekarnik na minimalną temperaturę. Mam to około 50-60 stopni. Suszyć jabłka przez 1,5-2 godziny. Drzwiczki piekarnika powinny być uchylone, aby para mogła swobodnie wypływać. Gotowe jabłka powinny mieć lekko faliste krawędzie i suchy środek. To powiedziawszy, chipsy nie będą jeszcze chrupiące, ponieważ nadal będzie w nich trochę wilgoci. W porządku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij frytki z piekarnika i ostudź w temperaturze pokojowej. Staną się chrupiące. Przechowuj chipsy w ciemnym miejscu w hermetycznie zamkniętym pojemniku, zawiniętym w pergamin. Smacznego!

chipsy owocowe to świetna przekąska, która nie tylko nie wpłynie na sylwetkę, ale także szybko zaspokoi głód. Gotowanie chipsów jabłkowych w piekarniku jest proste. Z czasem cały proces zajmie nie więcej niż 1,5 godziny. Na wyjściu otrzymasz pyszne i zdrowe przekąski, bez aromatów i innych szkodliwych dodatków. Najpierw musisz wybrać odpowiednią odmianę jabłek. Lepiej jest używać twardych owoców z kwaskowatością. W takim przypadku frytki nie wyjdą mdłe, z chrupiącą skórką.
niektórzy dodają 1 łyżkę soku z cytryny do pokrojonych jabłek. Więc jabłka nie ciemnieją i nabiorą łagodnej kwasowości, która nie zniknie po wysuszeniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy