skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić chipsy jabłkowe, potrzebujemy: jabłek, mielonego cynamonu i cukru waniliowego.
Krok 2:
Jabłka umyć, osuszyć. Pokrój w cienkie plasterki. Opłucz plasterki jabłka w zimnej wodzie i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 3:
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia. Rozłóż na nim plasterki jabłek, aby nie nakładały się na siebie ani nie stykały się ze sobą do minimum. W przeciwnym razie te części, które leżą jedna na drugiej, nie wyschną dobrze.
Krok 4:
Równomiernie posyp jabłka cukrem waniliowym i cynamonem.
Krok 5:
Włącz piekarnik na minimalną temperaturę. Mam to około 50-60 stopni. Suszyć jabłka przez 1,5-2 godziny. Drzwiczki piekarnika powinny być uchylone, aby para mogła swobodnie wypływać. Gotowe jabłka powinny mieć lekko faliste krawędzie i suchy środek. To powiedziawszy, chipsy nie będą jeszcze chrupiące, ponieważ nadal będzie w nich trochę wilgoci. W porządku.
Krok 6:
Wyjmij frytki z piekarnika i ostudź w temperaturze pokojowej. Staną się chrupiące. Przechowuj chipsy w ciemnym miejscu w hermetycznie zamkniętym pojemniku, zawiniętym w pergamin. Smacznego!
chipsy owocowe to świetna przekąska, która nie tylko nie wpłynie na sylwetkę, ale także szybko zaspokoi głód. Gotowanie chipsów jabłkowych w piekarniku jest proste. Z czasem cały proces zajmie nie więcej niż 1,5 godziny. Na wyjściu otrzymasz pyszne i zdrowe przekąski, bez aromatów i innych szkodliwych dodatków. Najpierw musisz wybrać odpowiednią odmianę jabłek. Lepiej jest używać twardych owoców z kwaskowatością. W takim przypadku frytki nie wyjdą mdłe, z chrupiącą skórką.
niektórzy dodają 1 łyżkę soku z cytryny do pokrojonych jabłek. Więc jabłka nie ciemnieją i nabiorą łagodnej kwasowości, która nie zniknie po wysuszeniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g