ciasto ananasowe w puszkach w piekarniku

Oryginalny, prosty, ze zwykłych produktów! Ciasto z ananasami w puszkach w piekarniku to przepis na pyszne domowe wypieki, których przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu. Ciasto jest soczyste, z przyjemną tropikalną nutą na podniebieniu.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 29 % 14 g
węglowodany 61 % 30 g
263 kcal
IG: 0 / 17 / 83

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto ananasowe w puszkach w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Aby ciasto było puszyste i miękkie, składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wcześniej wyjmij je z lodówki. Wybierz olej wysokiej jakości, zgodny z GOST, bez dodatków roślinnych. Możesz wziąć ananasy zarówno w postaci pierścieni, jak i kawałków w puszkach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, przesiej. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Wtedy ciasto okaże się przewiewne i dobrze wyrośnie podczas pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij ananasy ze słoika, lepiej nawet wyrzucić kawałki na sito, aby szkło miało nadmiar płynu. Mam ananasy w puszkach. Część z nich pokroiłem na małe kawałki, a część zostawiłem na wierzch ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Miękkie masło ubij z cukrem i cukrem waniliowym, aż będzie puszyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodawaj jajka pojedynczo do oleju, nie przestając ubijać. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze ubij masę po każdym jajku, uzyskując puszystość i jednorodność mieszanki olejowo-jajecznej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę przesianą solą i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj, aż grudki mąki całkowicie znikną. Można to zrobić nie mikserem, ale szpatułką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Ciasto powinno być gęste, jak tłusta śmietana.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj formę olejem, połóż połowę ciasta, spłaszcz. Użyłem dzielonej formy o średnicy 18 cm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na cieście ułóż pokrojone ananasy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zamknij je na wierzchu pozostałym ciastem, delikatnie spłaszcz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż pozostałe ananasy na przyszłym cieście na wierzchu, lekko wciskając je w ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez 35-40 minut na złoty kolor. Jeśli ciasto jest zarumienione na wierzchu, a wnętrze nie jest jeszcze gotowe, przykryj wierzch folią i kontynuuj pieczenie, aż wyschnie. Gotowe wypieki całkowicie ostudzić, pokroić na porcje i podawać. Smacznego!

kupując ananasy w puszkach, preferuję owoce w postaci pierścieni, mają lepszą jakość. W tej formie Dojrzałe, dobre ananasy podlegają konserwacji. A te gorsze, pomarszczone, są cięte na kawałki.
ananasy w pierścieniach są gęstsze, nie rozpadają się po pokrojeniu i po zmieszaniu z ciastem zachowują swój kształt. W gotowym cieście lekko chrupają.
jeśli chcesz, aby ananasy były bardziej miękkie, wystarczy owoc w puszkach.
Ilość ananasów można wziąć do smaku.
ananasy można mieszać z całą objętością ciasta lub po prostu położyć wszystko na wierzchu. Lub odwrotnie, ułóż ananasy na dnie formy i zamknij ciastem, a następnie odwróć gotowe ciasto.

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy