skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto ananasowe w puszkach w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Aby ciasto było puszyste i miękkie, składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wcześniej wyjmij je z lodówki. Wybierz olej wysokiej jakości, zgodny z GOST, bez dodatków roślinnych. Możesz wziąć ananasy zarówno w postaci pierścieni, jak i kawałków w puszkach.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, przesiej. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Wtedy ciasto okaże się przewiewne i dobrze wyrośnie podczas pieczenia.
Krok 3:
Wyjmij ananasy ze słoika, lepiej nawet wyrzucić kawałki na sito, aby szkło miało nadmiar płynu. Mam ananasy w puszkach. Część z nich pokroiłem na małe kawałki, a część zostawiłem na wierzch ciasta.
Krok 4:
Miękkie masło ubij z cukrem i cukrem waniliowym, aż będzie puszyste.
Krok 5:
Dodawaj jajka pojedynczo do oleju, nie przestając ubijać. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 6:
Dobrze ubij masę po każdym jajku, uzyskując puszystość i jednorodność mieszanki olejowo-jajecznej.
Krok 7:
Dodaj mąkę przesianą solą i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj, aż grudki mąki całkowicie znikną. Można to zrobić nie mikserem, ale szpatułką.
Krok 8:
Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Ciasto powinno być gęste, jak tłusta śmietana.
Krok 9:
Nasmaruj formę olejem, połóż połowę ciasta, spłaszcz. Użyłem dzielonej formy o średnicy 18 cm.
Krok 10:
Na cieście ułóż pokrojone ananasy.
Krok 11:
Zamknij je na wierzchu pozostałym ciastem, delikatnie spłaszcz.
Krok 12:
Połóż pozostałe ananasy na przyszłym cieście na wierzchu, lekko wciskając je w ciasto.
Krok 13:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez 35-40 minut na złoty kolor. Jeśli ciasto jest zarumienione na wierzchu, a wnętrze nie jest jeszcze gotowe, przykryj wierzch folią i kontynuuj pieczenie, aż wyschnie. Gotowe wypieki całkowicie ostudzić, pokroić na porcje i podawać. Smacznego!
kupując ananasy w puszkach, preferuję owoce w postaci pierścieni, mają lepszą jakość. W tej formie Dojrzałe, dobre ananasy podlegają konserwacji. A te gorsze, pomarszczone, są cięte na kawałki.
ananasy w pierścieniach są gęstsze, nie rozpadają się po pokrojeniu i po zmieszaniu z ciastem zachowują swój kształt. W gotowym cieście lekko chrupają.
jeśli chcesz, aby ananasy były bardziej miękkie, wystarczy owoc w puszkach.
Ilość ananasów można wziąć do smaku.
ananasy można mieszać z całą objętością ciasta lub po prostu położyć wszystko na wierzchu. Lub odwrotnie, ułóż ananasy na dnie formy i zamknij ciastem, a następnie odwróć gotowe ciasto.
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g