bochenek na suchych drożdżach w piekarniku

Jak upiec pyszny, miękki, aromatyczny domowy bochenek na suchych drożdżach w piekarniku ! Wiele osób kupuje bochenek na kanapki śniadaniowe, kanapki z kiełbasą, serem, słodkie kanapki z masłem, dżemem i innymi pastami są pyszne. Ale Bochenek ciasta drożdżowego pieczony w domu jest znacznie smaczniejszy. Aromat świeżo upieczonego bujnego, przewiewnego i miękkiego bochenka raczej nikogo nie pozostawi obojętnym. A przygotowanie takiego bochenka wcale nie jest trudne i niedrogie, składniki są proste i tanie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 67 % 35 g
256 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj ciasto drożdżowe na bochenek. Wlej kefir i olej roślinny do głębokiej miski. Podgrzej składniki do 36 stopni, możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej przy minimalnej mocy. Temperaturę płynu można sprawdzić czystym palcem, powinien czuć się komfortowo w tej temperaturze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Wlej suche drożdże (w razie potrzeby możesz użyć drożdży presowanych), mieszaj, aż drożdże się rozproszą. Pozostaw mieszaninę w ciepłym miejscu, możesz w pobliżu grzejnika lub w piekarniku w temperaturze 40 stopni przez 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na powierzchni mieszaniny pojawi się pienista Czapka, co oznacza, że drożdże zostały aktywowane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól i przesianą mąkę pszenną do mieszanki. Mąkę należy dodawać w częściach, za każdym razem mieszając masę szpatułką. Do ugniatania ciasta drożdżowego lepiej jest użyć drewnianych szpatułek lub łyżek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto stanie się trudne do wymieszania szpatułką, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie ciasta rękami, w razie potrzeby dodając przesianą mąkę pszenną. Mąka może odejść trochę więcej lub trochę mniej, skup się na konsystencji ciasta: powinno być miękkie i elastyczne, lekko przylegające do dłoni. Wkładamy go z powrotem do miski, przykrywamy folią spożywczą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść w ciepłym miejscu na godzinę. Ugniatamy ciasto i przechodzimy do formowania bochenków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto dzielimy na żądaną liczbę kawałków w zależności od pożądanego rozmiaru bochenków. Tworzymy z nich bochenki, zwijamy ciasto w prostokątną warstwę i zwijamy w rolkę, ściskając krawędzie. Wkładamy je do naczynia do pieczenia wysmarowanego masłem. I umieść w ciepłym miejscu, aby wstać na 30 minut. Wykonujemy nacięcia wzdłużne na podniesionych bochenkach. Posmaruj je ubitym jajkiem kurzym na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec Bochenek przez około 30 minut, aż na wierzchu powstanie złoty kolor. Wyjmij bochenek z piekarnika, ostudź i podawaj z herbatą, kawą, mlekiem, masłem lub innymi pastami do smarowania. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy