skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj ciasto drożdżowe na bochenek. Wlej kefir i olej roślinny do głębokiej miski. Podgrzej składniki do 36 stopni, możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej przy minimalnej mocy. Temperaturę płynu można sprawdzić czystym palcem, powinien czuć się komfortowo w tej temperaturze.
Krok 2:
Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Wlej suche drożdże (w razie potrzeby możesz użyć drożdży presowanych), mieszaj, aż drożdże się rozproszą. Pozostaw mieszaninę w ciepłym miejscu, możesz w pobliżu grzejnika lub w piekarniku w temperaturze 40 stopni przez 15 minut.
Krok 3:
Na powierzchni mieszaniny pojawi się pienista Czapka, co oznacza, że drożdże zostały aktywowane.
Krok 4:
Dodaj sól i przesianą mąkę pszenną do mieszanki. Mąkę należy dodawać w częściach, za każdym razem mieszając masę szpatułką. Do ugniatania ciasta drożdżowego lepiej jest użyć drewnianych szpatułek lub łyżek.
Krok 5:
Gdy ciasto stanie się trudne do wymieszania szpatułką, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie ciasta rękami, w razie potrzeby dodając przesianą mąkę pszenną. Mąka może odejść trochę więcej lub trochę mniej, skup się na konsystencji ciasta: powinno być miękkie i elastyczne, lekko przylegające do dłoni. Wkładamy go z powrotem do miski, przykrywamy folią spożywczą.
Krok 6:
Umieść w ciepłym miejscu na godzinę. Ugniatamy ciasto i przechodzimy do formowania bochenków.
Krok 7:
Ciasto dzielimy na żądaną liczbę kawałków w zależności od pożądanego rozmiaru bochenków. Tworzymy z nich bochenki, zwijamy ciasto w prostokątną warstwę i zwijamy w rolkę, ściskając krawędzie. Wkładamy je do naczynia do pieczenia wysmarowanego masłem. I umieść w ciepłym miejscu, aby wstać na 30 minut. Wykonujemy nacięcia wzdłużne na podniesionych bochenkach. Posmaruj je ubitym jajkiem kurzym na wierzchu.
Krok 8:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec Bochenek przez około 30 minut, aż na wierzchu powstanie złoty kolor. Wyjmij bochenek z piekarnika, ostudź i podawaj z herbatą, kawą, mlekiem, masłem lub innymi pastami do smarowania. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g