skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić delikatną zapiekankę z twarogu w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Zapiekanka z tłustego twarogu będzie smaczniejsza dla wszystkich, z niskotłuszczową opcją dietetyczną. Spróbuj wybrać twaróg miękki, a nie ziarnisty. Śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent tłuszczu używanych produktów, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
Krok 2:
Umyj i osusz jajka. Pamiętaj, aby umyć je przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Oddziel białka od żółtek. Zrób to tak ostrożnie, jak to możliwe, nawet kropla żółtka nie pozwoli białkom dobrze się ubić.
Krok 3:
Weź dużą miskę, włóż do niej twaróg, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i żółtka.
Krok 4:
Uderz wszystkie produkty blenderem, aż będą gładkie. Jeśli nie masz blendera, to po prostu wymieszaj. Ale w tym przypadku lepiej jest najpierw przetrzeć twaróg przez sito.
Krok 5:
Ubij białka osobno w mocną, stabilną pianę. Użyj miksera, ręcznie będzie długi i ciężki. Aby białka były lepiej ubite, muszą być ciepłe. Pomoże im również szczypta soli.
Krok 6:
Delikatnie wprowadź białka do masy twarogowej. Mieszaj je tak ostrożnie, jak to możliwe, starając się zachować strukturę.
Krok 7:
Włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec zapiekankę w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 35 minut. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Podczas pieczenia zapiekanka szybko się podniesie, ale jak tylko wyjmiesz ją z piekarnika, natychmiast opuści. Zapiekanka jest mocno zrumieniona, można ją przykryć folią. Ostudź gotową zapiekankę i podawaj. Smacznego!
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
śmietanę można zastąpić kwaśną śmietaną, mlekiem lub jogurtem naturalnym bez dodatków.
Jak sprawdzić, czy zapiekanka jest gotowa? Gdy na powierzchni utworzy się lekka złota skorupa, weź szpikulec i przebij zapiekankę w kilku miejscach. Jeśli szpikulec jest suchy, zapiekanka jest gotowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g