babeczka ze skórką pomarańczową

niesamowicie pyszne, z niedrogich produktów, jasne i aromatyczne! Możesz zrobić ciastko ze skórką pomarańczową dosłownie z tego, co zawsze masz pod ręką. Zamiast pomarańczy możesz wziąć inne owoce cytrusowe: mandarynki, limonki, cytryny - jednocześnie dostosowując ilość cukru.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 25 % 12 g
węglowodany 63 % 30 g
247 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczkę ze skórką pomarańczową? Aby to zrobić, potrzebujesz najtańszych i najprostszych produktów. Weź grubszą śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 20 procent. Możesz zastąpić śmietanę kajmakiem. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce miksującej ubij jajka z cukrem mikserem na puszystą pianę. Na powierzchni powinno być dużo pęcherzyków powietrza. Możesz dodać trochę więcej cukru, zwłaszcza jeśli pomarańcze są kwaśne. Z cukrem podanym w przepisie ciasto okazuje się umiarkowanie słodkie, ale pomarańcze były również słodkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj śmietanę i miękkie masło o temperaturze pokojowej do jajek i ponownie ubij. Masło pozostanie w postaci drobnych płatków przed dodaniem mąki, więc nie próbuj uzyskać pełnej jednorodności. Nie powinieneś ubijać masy przez długi czas, w przeciwnym razie pokonasz jajka, a ciasto będzie słabo rosło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij wszystko razem, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej sok pomarańczowy do ciasta, dodaj skórkę pomarańczową. Wszystko ponownie wymieszaj, aż będzie gładkie. Powinno być lepkie, ale niezbyt gęste ciasto. Jeśli ciasto bardzo się upłynni po dodaniu soku pomarańczowego, dodaj trochę więcej mąki. Skoncentruj się przede wszystkim na konsystencji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz po prostu posypać gotową babeczkę cukrem pudrem, ale proponuję zrobić piękną dekorację w postaci karmelizowanych pomarańczy. Aby to zrobić, potrzebujesz jednej pomarańczy i łyżeczki cukru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dokładnie umyj pomarańczę, najlepiej szczotką i bez zdejmowania skóry pokrój w kółka lub półkola.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj prostokątną formę do ciasta masłem. Spód formy równomiernie posyp cukrem. Na wierzchu ułóż kółka lub półkola świeżych pomarańczy. W zależności od rozmiaru kształtu będziesz potrzebować więcej lub mniej kółek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż ciasto na wierzchu i spłaszcz. Umieść babeczkę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 40-45 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odwróć gotową babeczkę na półmisek, aby pomarańcze znalazły się na wierzchu i podawaj. Ze względu na kwaśną śmietanę i sok pomarańczowy babeczka w środku jest lekko wilgotna i niezbyt Puszysta - nie jest to jednak ciasto biszkoptowe. Dlatego jeśli potrzebujesz przewiewnego kruchego ciasta, takiego jak biszkopt, ten przepis nie pasuje do Twojej prośby. Rozważ to. Jeśli chcesz dodać lekkości do ciasta, lepiej nie dodawać soku pomarańczowego. Smacznego!

nie można układać kółek pomarańczy na dnie formy i nie piec razem z ciastem, ale osobno smażyć koła na patelni na maśle z dodatkiem cukru. Lub osobno wysuszyć pomarańcze w piekarniku. A następnie połóż przygotowane owoce cytrusowe na powierzchni ciasta.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy