skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczkę ze skórką pomarańczową? Aby to zrobić, potrzebujesz najtańszych i najprostszych produktów. Weź grubszą śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 20 procent. Możesz zastąpić śmietanę kajmakiem. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 2:
W misce miksującej ubij jajka z cukrem mikserem na puszystą pianę. Na powierzchni powinno być dużo pęcherzyków powietrza. Możesz dodać trochę więcej cukru, zwłaszcza jeśli pomarańcze są kwaśne. Z cukrem podanym w przepisie ciasto okazuje się umiarkowanie słodkie, ale pomarańcze były również słodkie.
Krok 3:
Dodaj śmietanę i miękkie masło o temperaturze pokojowej do jajek i ponownie ubij. Masło pozostanie w postaci drobnych płatków przed dodaniem mąki, więc nie próbuj uzyskać pełnej jednorodności. Nie powinieneś ubijać masy przez długi czas, w przeciwnym razie pokonasz jajka, a ciasto będzie słabo rosło.
Krok 4:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta.
Krok 5:
Ubij wszystko razem, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Wlej sok pomarańczowy do ciasta, dodaj skórkę pomarańczową. Wszystko ponownie wymieszaj, aż będzie gładkie. Powinno być lepkie, ale niezbyt gęste ciasto. Jeśli ciasto bardzo się upłynni po dodaniu soku pomarańczowego, dodaj trochę więcej mąki. Skoncentruj się przede wszystkim na konsystencji.
Krok 7:
Możesz po prostu posypać gotową babeczkę cukrem pudrem, ale proponuję zrobić piękną dekorację w postaci karmelizowanych pomarańczy. Aby to zrobić, potrzebujesz jednej pomarańczy i łyżeczki cukru.
Krok 8:
Dokładnie umyj pomarańczę, najlepiej szczotką i bez zdejmowania skóry pokrój w kółka lub półkola.
Krok 9:
Posmaruj prostokątną formę do ciasta masłem. Spód formy równomiernie posyp cukrem. Na wierzchu ułóż kółka lub półkola świeżych pomarańczy. W zależności od rozmiaru kształtu będziesz potrzebować więcej lub mniej kółek.
Krok 10:
Rozłóż ciasto na wierzchu i spłaszcz. Umieść babeczkę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 40-45 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 11:
Odwróć gotową babeczkę na półmisek, aby pomarańcze znalazły się na wierzchu i podawaj. Ze względu na kwaśną śmietanę i sok pomarańczowy babeczka w środku jest lekko wilgotna i niezbyt Puszysta - nie jest to jednak ciasto biszkoptowe. Dlatego jeśli potrzebujesz przewiewnego kruchego ciasta, takiego jak biszkopt, ten przepis nie pasuje do Twojej prośby. Rozważ to. Jeśli chcesz dodać lekkości do ciasta, lepiej nie dodawać soku pomarańczowego. Smacznego!
nie można układać kółek pomarańczy na dnie formy i nie piec razem z ciastem, ale osobno smażyć koła na patelni na maśle z dodatkiem cukru. Lub osobno wysuszyć pomarańcze w piekarniku. A następnie połóż przygotowane owoce cytrusowe na powierzchni ciasta.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g