skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec wieprzowinę z czosnkiem w folii w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź wieprzowinę bez kości, mam carbonade, ale zrobi to zarówno szyja, jak i szynka, każdy filet. Moje zioła są świeże, jeśli ich nie znajdziesz, Możesz użyć suchych, weź ilość do smaku. Ogólnie rzecz biorąc, odpowiednie są tutaj dowolne przyprawy, wieprzowina okaże się bardziej aromatyczna.
Krok 2:
Dobrze umyj mięso, a następnie dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Mam schłodzoną carbonade, jeśli używasz mrożonego mięsa, najpierw rozmroź je, korzystając ze wskazówek dotyczących rozmrażania, które są zapisane na końcu przepisu. Odciąłem nadmiar tłuszczu, ale możesz tego nie robić. Weź trzy obfite szczypty soli i dobrze posmaruj wieprzowinę ze wszystkich stron. Obierz ząbki czosnku, a następnie pokrój je na 4 części.
Krok 3:
Ostrym nożem przebij wieprzowinę i włóż do każdego kawałka czosnku. W ten sposób mięso jest nasycone smakiem czosnku od wewnątrz.
Krok 4:
Weź małą filiżankę i wyciśnij do niej sok z cytryny. Ilość soku można zmniejszyć lub odwrotnie zwiększyć, to kwestia gustu. Dodaj olej roślinny do soku. Dodaj paprykę i zmielony czarny pieprz. Jeśli używasz innych przypraw, dodaj je. Wymieszaj marynatę.
Krok 5:
Posmaruj kawałek wieprzowiny marynatą, możesz to zrobić bezpośrednio rękami, lekko wcierając go w mięso.
Krok 6:
Obetrzyj liście gałązkami rozmarynu i tymianku. Drobno posiekaj rozmaryn nożem.
Krok 7:
Weź kilka arkuszy folii, nałóż je na siebie. Połóż marynowany kawałek mięsa na środku, polej pozostałą marynatą. Ułóż rozmaryn i tymianek na karbonadzie. Jeśli używasz suchych ziół, posyp je również mięsem na wierzchu.
Krok 8:
Zawiń mięso w folię. Dla niezawodności wziąłem jeszcze kilka warstw, aby sok nie wyciekł podczas pieczenia. W tej formie możesz zostawić mięso do marynowania na kilka godzin w lodówce. Ale możesz go upiec od razu, co zrobimy.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Włóż mięso do żaroodpornego naczynia i piecz przez 50 minut.
Krok 10:
Następnie wyjmij formę, ale nie wyłączaj piekarnika, ale zwiększ ogrzewanie do 240°C. ostrożnie rozłóż folię i obierz zioła z mięsa, w przeciwnym razie się przypalą. Włóż formę z mięsem do piekarnika, aby się zrumienić. Piecz przez kolejne 10 minut, nie więcej, aby mięso nie wyschło. Ponieważ temperatura będzie bardzo wysoka, wybierz solidną formę, moja nie wytrzymała i pękła, musiałem wziąć starą blachę do pieczenia. Wyjmij gotowe mięso z piekarnika i trochę osądź.
Krok 11:
Podawaj carbonade, przenosząc ją na duży talerz, z zieloną sałatą lub innym dodatkiem. Sok, który pozostanie w folii, odcedź do sosu i podawaj z mięsem. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g