skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ziemniaki z dynią? Przygotuj produkty według listy. Dokładnie umyj warzywa, najlepiej szczotką pod bieżącą wodą. Po wysuszeniu. Możesz wziąć dowolny ser według własnego gustu. Mam Rosyjski.
Krok 2:
Obierz umyte warzywa: dynię, ziemniaki, cebulę.
Krok 3:
Pokrój dynię w płaskie prostokąty, ziemniaki w cienkie kółka, cebulę w cienkie pierścienie. Umieść wszystkie warzywa w dużej misce.
Krok 4:
Warzywa posolić, wlać olej słonecznikowy, wlać zioła prowansalskie. Dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Włącz piekarnik do podgrzania na 180C. nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym lub weź naczynia z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Przenieś warzywa do formy, naprzemiennie, aby po ugotowaniu danie było piękniejsze.
Krok 6:
Posyp kawałki masła na wierzchu. Jeśli chcesz uzyskać chude danie, używaj tylko oleju słonecznikowego. Aby to zrobić, skrop nim warzywa.
Krok 7:
Posyp wszystko grubo startym twardym serem. Umieść półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, luźno przykrywając wierzch folią. Aby uzyskać dokładniejszy czas, skup się na piekarniku!
Krok 8:
Gdy ziemniaki będą gotowe, zdejmij folię, w razie potrzeby upiecz naczynie jeszcze trochę. Ale ser stopi się pod folią. Aby nie stał się twardą skórką, możesz przykryć ziemniaki dynią siatką majonezową przed nim, ale jest to opcjonalne. Nie wszyscy kochają majonez.
ten przepis na ziemniaki z dynią pieczone w piekarniku od dawna krąży po Internecie. Danie jest obfite i niezwykłe, można je przygotować zarówno w wersji chudej, jak i wkrótce. W pierwszym przypadku wystarczy nie brać masła i majonezu, ale zastąpić je warzywami. Ziemniaki z dynią można podawać jako danie główne lub jako dodatek do mięsa lub drobiu, w każdym razie są smaczne i satysfakcjonujące. Dodatkowo podawaj świeże lub marynowane warzywa i owoce do pieczonych warzyw, świeżych ziół.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g