pieczone ziemniaki z dynią w piekarniku

niesamowite danie dla miłośników prostego piękna! Ziemniaki z dynią można upiec w piekarniku w formie takiej zapiekanki. Następnie można go bezpiecznie podawać na świątecznym stole jako dodatek. Jeśli dodasz pomidory do kompozycji, okaże się jeszcze jaśniejszy i bardziej spektakularny!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 42 % 10 g
138 kcal
IG: 73 / 0 / 27

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ziemniaki z dynią? Przygotuj produkty według listy. Dokładnie umyj warzywa, najlepiej szczotką pod bieżącą wodą. Po wysuszeniu. Możesz wziąć dowolny ser według własnego gustu. Mam Rosyjski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz umyte warzywa: dynię, ziemniaki, cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój dynię w płaskie prostokąty, ziemniaki w cienkie kółka, cebulę w cienkie pierścienie. Umieść wszystkie warzywa w dużej misce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Warzywa posolić, wlać olej słonecznikowy, wlać zioła prowansalskie. Dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włącz piekarnik do podgrzania na 180C. nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym lub weź naczynia z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Przenieś warzywa do formy, naprzemiennie, aby po ugotowaniu danie było piękniejsze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp kawałki masła na wierzchu. Jeśli chcesz uzyskać chude danie, używaj tylko oleju słonecznikowego. Aby to zrobić, skrop nim warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp wszystko grubo startym twardym serem. Umieść półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, luźno przykrywając wierzch folią. Aby uzyskać dokładniejszy czas, skup się na piekarniku!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ziemniaki będą gotowe, zdejmij folię, w razie potrzeby upiecz naczynie jeszcze trochę. Ale ser stopi się pod folią. Aby nie stał się twardą skórką, możesz przykryć ziemniaki dynią siatką majonezową przed nim, ale jest to opcjonalne. Nie wszyscy kochają majonez.

ten przepis na ziemniaki z dynią pieczone w piekarniku od dawna krąży po Internecie. Danie jest obfite i niezwykłe, można je przygotować zarówno w wersji chudej, jak i wkrótce. W pierwszym przypadku wystarczy nie brać masła i majonezu, ale zastąpić je warzywami. Ziemniaki z dynią można podawać jako danie główne lub jako dodatek do mięsa lub drobiu, w każdym razie są smaczne i satysfakcjonujące. Dodatkowo podawaj świeże lub marynowane warzywa i owoce do pieczonych warzyw, świeżych ziół.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy