Pizza z pomidorami grzybowymi i serem

pyszne, soczyste, z prostych produktów, na każdy dzień! Pizza z grzybami, pomidorami i serem na suchych drożdżach jest przygotowywana w bardzo prosty sposób. Nadzienie można nieco urozmaicić według własnych upodobań. Możesz zmienić rodzaj grzybów i sera, zamiast pomidorów wziąć sos pomidorowy, dodać nowe składniki.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 60 % 24 g
179 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pizzę z grzybami, pomidorami i serem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Jako grzyby możesz użyć grzybów leśnych (ugotuj je wcześniej) lub pieczarek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz ciepłą wodę, sól, cukier i suche drożdże. Wymieszaj, aby drożdże zaczęły się rozpuszczać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj oliwę z oliwek. Przesiej mąkę przez sito i stopniowo wlewając do miski, zagnieść ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto powinno stać się miękkie, plastyczne i nie przyklejać się do rąk, więc w ilości mąki kieruj się konsystencją ciasta. Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aby pasowało.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie do sosu połącz koncentrat pomidorowy, olej roślinny i wodę. Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, szczyptę cukru i suszone zioła. Idealnym rozwiązaniem jest oregano lub bazylia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pieczarki opłucz i pokrój w talerze. Pokrój pomidory w plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto podzielić na 2-3 pizze. Ciasto rozwałkować cienko na pergaminie i posmarować sosem pomidorowym. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 5 minut. W tym czasie ciasto trochę się upiecze, a sos wyschnie. Dzięki temu nadziewana pizza nie będzie wilgotna, a ciasto będzie lekko chrupiące.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na gorącym cieście natrzyj ser, ułóż grzyby i pomidory.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na wierzch potrzyj trochę więcej sera. Posyp suszoną bazylią. Włóż pizzę do piekarnika na kolejne 8-10 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotową pizzę z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Udekoruj pizzę świeżymi liśćmi bazylii. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy