skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pizzę z grzybami, pomidorami i serem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Jako grzyby możesz użyć grzybów leśnych (ugotuj je wcześniej) lub pieczarek.
Krok 2:
Połącz ciepłą wodę, sól, cukier i suche drożdże. Wymieszaj, aby drożdże zaczęły się rozpuszczać.
Krok 3:
Dodaj oliwę z oliwek. Przesiej mąkę przez sito i stopniowo wlewając do miski, zagnieść ciasto.
Krok 4:
Ciasto powinno stać się miękkie, plastyczne i nie przyklejać się do rąk, więc w ilości mąki kieruj się konsystencją ciasta. Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aby pasowało.
Krok 5:
W tym czasie do sosu połącz koncentrat pomidorowy, olej roślinny i wodę. Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, szczyptę cukru i suszone zioła. Idealnym rozwiązaniem jest oregano lub bazylia.
Krok 6:
Pieczarki opłucz i pokrój w talerze. Pokrój pomidory w plasterki.
Krok 7:
Ciasto podzielić na 2-3 pizze. Ciasto rozwałkować cienko na pergaminie i posmarować sosem pomidorowym. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 5 minut. W tym czasie ciasto trochę się upiecze, a sos wyschnie. Dzięki temu nadziewana pizza nie będzie wilgotna, a ciasto będzie lekko chrupiące.
Krok 8:
Na gorącym cieście natrzyj ser, ułóż grzyby i pomidory.
Krok 9:
Na wierzch potrzyj trochę więcej sera. Posyp suszoną bazylią. Włóż pizzę do piekarnika na kolejne 8-10 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 10:
Wyjmij gotową pizzę z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Udekoruj pizzę świeżymi liśćmi bazylii. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g