skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z ziemniakami, pomidorami i serem w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Obierz ziemniaki z wyprzedzeniem i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Możesz użyć kremu o dowolnej zawartości tłuszczu. Im są grubsze, tym bardziej kremowy smak będą miały gotowe ziemniaki. Mam krem o zawartości tłuszczu 33%.
Krok 2:
Do pieczenia można użyć dowolnej formy żaroodpornej. Mam ceramiczny kształt. Nasmaruj dno i boki formy olejem roślinnym. Obrane ziemniaki pokroić w plasterki i włożyć do przygotowanej formy, równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni.
Krok 3:
Napełnij ziemniaki przygotowaną śmietaną. Posyp solą i przyprawami do smaku.
Krok 4:
Pokrój pomidory w plasterki i ułóż równomiernie na całej powierzchni ziemniaków. Pomidory można też trochę posolić. Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 35 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 5:
Podczas pieczenia ziemniaków przygotuj ser. Zetrzyj go na grubej tarce.
Krok 6:
Zdejmij arkusz folii z pieczonych ziemniaków i posmakuj ziemniaków.
Krok 7:
Rozłóż kilka małych kawałków masła na ziemniakach. Na gorących ziemniakach olej natychmiast się stopi. Następnie posyp zapiekankę startym serem i wstaw do piekarnika na kolejne 10-20 minut. Skoncentruj się na gotowości ziemniaków.
Krok 8:
Ser całkowicie się stopił. Wyjmij formę z piekarnika. Podawaj zapiekankę na gorąco. Możesz posypać ziołami. Będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych lub rybnych. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
śmietanę można zastąpić kwaśną śmietaną, mlekiem lub jogurtem naturalnym bez dodatków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g