Zapiekanka ziemniak pomidor ser w piekarniku

Prosty i pyszny dodatek dla rodziny w pośpiechu! Zapiekanka ziemniaczana, pomidor, ser w piekarniku to bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie, które można przygotować na dowolnym stole. Domownicy będą Ci wdzięczni!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 43 % 10 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z ziemniakami, pomidorami i serem w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Obierz ziemniaki z wyprzedzeniem i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Możesz użyć kremu o dowolnej zawartości tłuszczu. Im są grubsze, tym bardziej kremowy smak będą miały gotowe ziemniaki. Mam krem o zawartości tłuszczu 33%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do pieczenia można użyć dowolnej formy żaroodpornej. Mam ceramiczny kształt. Nasmaruj dno i boki formy olejem roślinnym. Obrane ziemniaki pokroić w plasterki i włożyć do przygotowanej formy, równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij ziemniaki przygotowaną śmietaną. Posyp solą i przyprawami do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidory w plasterki i ułóż równomiernie na całej powierzchni ziemniaków. Pomidory można też trochę posolić. Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 35 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas pieczenia ziemniaków przygotuj ser. Zetrzyj go na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zdejmij arkusz folii z pieczonych ziemniaków i posmakuj ziemniaków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż kilka małych kawałków masła na ziemniakach. Na gorących ziemniakach olej natychmiast się stopi. Następnie posyp zapiekankę startym serem i wstaw do piekarnika na kolejne 10-20 minut. Skoncentruj się na gotowości ziemniaków.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ser całkowicie się stopił. Wyjmij formę z piekarnika. Podawaj zapiekankę na gorąco. Możesz posypać ziołami. Będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych lub rybnych. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

śmietanę można zastąpić kwaśną śmietaną, mlekiem lub jogurtem naturalnym bez dodatków.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy