zapiekanka z twarogu marchewkowego w piekarniku

przy takim śniadaniu zapewniony jest dobry nastrój. Marchew zawiera wiele składników odżywczych, które wpływają na stan skóry, paznokci i włosów. Dlatego powinna być w diecie tak często, jak to możliwe. Osobiście nie lubię ani świeżych, ani gotowanych marchewek. Jednak w ramach takiej zapiekanki niekochana marchewka idzie z hukiem. Nawiasem mówiąc, dzieci mogą być również przyzwyczajone do marchewki w ten sposób. Po prostu nie pocieraj go, ale ubij blenderem w puree.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 10 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 45 % 13 g
151 kcal
IG: 14 / 36 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z twarogu marchewkowego w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i zetrzyj marchewki na średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajko z cukrem w puszystą pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj twaróg, semolinę i wanilinę do jajka. Wszystko dokładnie ubij mikserem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj startą marchewkę i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw masę na 15 minut, aby semolina puchła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś mieszaninę twarogu i marchwi do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia i spłaszcz. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut na złoty kolor.

jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy