skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sernik królewski z twarogiem w domu? To proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Olej powinien być zimny.
Krok 2:
Do miski blendera dodać mąkę, cukier i cukier waniliowy, ułożyć pokrojone w kostkę zimne masło, wsypać sodę i sól.
Krok 3:
Ubij wszystko, aż będzie wilgotne. Jeśli okruchy są zbyt luźne i płytkie, dodaj 1-2 łyżki zimnej wody i ponownie wszystko ubij. Okruchy będą bardziej wilgotne i większe. Ale nie powinna zbłądzić. Jeśli w rezultacie otrzymasz duże zbite grudki, oznacza to, że jest za dużo wody. Musisz dodać 1 łyżkę.l mąka i ponownie ubij. Włóż okruchy do lodówki.
Krok 4:
Teraz przygotuj niezbędne składniki do nadzienia. Lepiej jest wziąć twaróg o zawartości tłuszczu od 5% i więcej. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu od 15% i więcej. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź 1 więcej.
Krok 5:
W misce blendera włóż twaróg, dwa rodzaje cukru, śmietanę, jajka i skórkę z cytryny.
Krok 6:
Ubij wszystko, aż będzie gładkie, lepkie. Zamiast blendera możesz użyć miksera lub maszyny kuchennej. Ale w tym przypadku twaróg będzie musiał zostać przetarty przez sito, aby uniknąć grudek. Radzę jednak użyć blendera-nadzienie zostanie ubite w ciągu zaledwie minuty.
Krok 7:
W wyłożonym pergaminem naczyniu do pieczenia o średnicy 20-21 cm (zamiast dzielonej formy mam pierścień do gotowania) wlej większość okruchów, około 3/4. Uformuj spód i boki.
Krok 8:
Wlać nadzienie twarogowe na ciasto. Nie powinien być wyższy niż boki ciasta. Idealnie, boki powinny przynajmniej lekko unieść się nad nadzieniem, ponieważ podczas pieczenia nadzienie lekko się podniesie.
Krok 9:
Posyp ciasto pozostałym okruchem. Piec sernik w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45 minut. Nadzienie powinno dobrze chwycić, a wierzch zarumienić. Dokładny czas zależy od piekarnika.
Krok 10:
Wyjmij ciasto z piekarnika i wstaw do lodówki w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw do lodówki na 4-5 godzin lub na noc. Schłodzony sernik pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g