Sernik Królewski z twarogiem

z kruchego ciasta, z delikatnym nadzieniem, bardzo smaczne! Sernik królewski z twarogiem w pełni zasługuje na swoją nazwę. To prawdziwie królewska uczta, którą docenią zarówno domownicy, jak i goście. Łatwość przygotowania i doskonały smak sprawiają, że pieczenie jest bardzo atrakcyjne dla początkujących gospodyń domowych.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 57 % 30 g
276 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sernik królewski z twarogiem w domu? To proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Olej powinien być zimny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do miski blendera dodać mąkę, cukier i cukier waniliowy, ułożyć pokrojone w kostkę zimne masło, wsypać sodę i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij wszystko, aż będzie wilgotne. Jeśli okruchy są zbyt luźne i płytkie, dodaj 1-2 łyżki zimnej wody i ponownie wszystko ubij. Okruchy będą bardziej wilgotne i większe. Ale nie powinna zbłądzić. Jeśli w rezultacie otrzymasz duże zbite grudki, oznacza to, że jest za dużo wody. Musisz dodać 1 łyżkę.l mąka i ponownie ubij. Włóż okruchy do lodówki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz przygotuj niezbędne składniki do nadzienia. Lepiej jest wziąć twaróg o zawartości tłuszczu od 5% i więcej. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu od 15% i więcej. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź 1 więcej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce blendera włóż twaróg, dwa rodzaje cukru, śmietanę, jajka i skórkę z cytryny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij wszystko, aż będzie gładkie, lepkie. Zamiast blendera możesz użyć miksera lub maszyny kuchennej. Ale w tym przypadku twaróg będzie musiał zostać przetarty przez sito, aby uniknąć grudek. Radzę jednak użyć blendera-nadzienie zostanie ubite w ciągu zaledwie minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W wyłożonym pergaminem naczyniu do pieczenia o średnicy 20-21 cm (zamiast dzielonej formy mam pierścień do gotowania) wlej większość okruchów, około 3/4. Uformuj spód i boki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać nadzienie twarogowe na ciasto. Nie powinien być wyższy niż boki ciasta. Idealnie, boki powinny przynajmniej lekko unieść się nad nadzieniem, ponieważ podczas pieczenia nadzienie lekko się podniesie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp ciasto pozostałym okruchem. Piec sernik w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45 minut. Nadzienie powinno dobrze chwycić, a wierzch zarumienić. Dokładny czas zależy od piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij ciasto z piekarnika i wstaw do lodówki w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw do lodówki na 4-5 godzin lub na noc. Schłodzony sernik pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy