skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania plasterków ziemniaczanych potrzebne będą ziemniaki, olej roślinny, a także sól i przyprawy (wskazane jest użycie papryki, curry, kurkuma, czarny pieprz, a granulowany czosnek da doskonały smak).
Krok 2:
Ziemniaki można obrać lub pozostawić skórę, ale w tym przypadku bulwy należy dobrze umyć, najlepiej szczotką. Przygotowane ziemniaki pokroić w plasterki.
Krok 3:
Dodaj olej roślinny, sól i przyprawy.
Krok 4:
Wymieszaj ziemniaki rękami, aby masło z przyprawami równomiernie rozprowadziło się na całej powierzchni (możesz włożyć ziemniaki z masłem i przyprawami do torby i wymieszać w torbie, wtedy ręce pozostaną czyste).
Krok 5:
Na blasze do pieczenia ułóż kliny, kładąc je na żebrze. Zapewni to idealne pieczenie i równomierne zrumienienie.
Krok 6:
Włóż kliny ziemniaczane do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni. Piecz przez około 30-40 minut. Gdy tylko plastry będą apetycznie zrumienione i miękkie w środku, wyjmij je.
Krok 7:
Gotowe kliny ziemniaczane pieczone w piekarniku podawaj na gorąco z jednym lub kilkoma sosami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g