kliny ziemniaczane pieczone w piekarniku

pyszne i piękne danie, uwielbiane przez wielu! Sos śmietanowy nadaje się do klinów ziemniaczanych pieczonych w piekarniku, ketchup jest co najmniej. Soczysta sałatka warzywna, różnorodne sosy, dipy, hummus nie będą zbyteczne. Podawaj kliny na gorąco. Wspaniałe danie na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 77 % 17 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania plasterków ziemniaczanych potrzebne będą ziemniaki, olej roślinny, a także sól i przyprawy (wskazane jest użycie papryki, curry, kurkuma, czarny pieprz, a granulowany czosnek da doskonały smak).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki można obrać lub pozostawić skórę, ale w tym przypadku bulwy należy dobrze umyć, najlepiej szczotką. Przygotowane ziemniaki pokroić w plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj olej roślinny, sól i przyprawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj ziemniaki rękami, aby masło z przyprawami równomiernie rozprowadziło się na całej powierzchni (możesz włożyć ziemniaki z masłem i przyprawami do torby i wymieszać w torbie, wtedy ręce pozostaną czyste).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na blasze do pieczenia ułóż kliny, kładąc je na żebrze. Zapewni to idealne pieczenie i równomierne zrumienienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż kliny ziemniaczane do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni. Piecz przez około 30-40 minut. Gdy tylko plastry będą apetycznie zrumienione i miękkie w środku, wyjmij je.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe kliny ziemniaczane pieczone w piekarniku podawaj na gorąco z jednym lub kilkoma sosami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy