mięso w śmietanie w piekarniku

delikatny, miękki, pyszny, na wakacje i na rodzinny obiad! Mięso w śmietanie w piekarniku gotuje się po gruzińsku w pikantnej słodko-kwaśnej marynacie, dzięki której dosłownie rozpływa się w ustach. Podobnie możesz gotować wieprzowinę, wołowinę , jagnięcinę-satysfakcjonujące i bosko smaczne!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 14 g
tłuszcze 53 % 19 g
węglowodany 8 % 3 g
250 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec mięso w śmietanie w piekarniku? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jakie mięso lepiej wziąć? Wieprzowina lub wołowina są idealne, ale w ten sposób możesz ugotować nawet mięso drobiowe, okaże się nie mniej smaczne. Opłucz mięso i osusz papierowymi serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój miąższ na małe kawałki (jak gulasz). Jeśli sprawisz, że kawałki będą większe, będą dłużej pieczone w piekarniku, a jeśli kawałki będą zbyt małe, mięso może okazać się suche.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj czubatą łyżkę śmietany do wieprzowiny i niecałą łyżkę miodu. Wyciśnij sok z połowy świeżej cytryny, dopraw solą do smaku i posyp ulubionymi przyprawami. Dodaj zmieloną paprykę, czosnek w proszku, suchą bazylię lub oregano. Dostosuj ilość dowolnej przyprawy do swojego gustu. Jeśli lubisz pikantne potrawy, użyj chili.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Opłucz warzywa, osusz i drobno posiekaj. Pietruszka, świeża kolendra i szczypiorek są idealne do przepisu. Wyślij warzywa do mięsa, lekko ugniatając je w dłoniach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli to możliwe, używaj chmielu suneli i szczypty mielonej kolendry, te przyprawy nadadzą gotowemu daniu wyjątkowy smak, niepowtarzalny smak i piękny apetyczny odcień. Ponownie wszystko dobrze wymieszaj, przykryj mięso folią spożywczą lub pokrywką i wyślij do lodówki do marynowania na około godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż kawałki wieprzowiny na blasze do pieczenia i wyślij do nagrzanego piekarnika na półtorej godziny. Temperatura pieczenia może wynosić od 180 do 240 stopni, w zależności od możliwości piekarnika. Aby mięso nie wyschło podczas pieczenia, przykryj formę folią, a 20 minut przed gotowaniem usuń folię i pozostaw w piekarniku do zrumienienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Udekoruj gotowe danie gałązką pietruszki lub kolendry, posyp w razie potrzeby zmielonym ziele angielskie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj jako samodzielne danie ze świeżymi warzywami i sałatkami lub jako dodatek do ziemniaków, makaronu i gotowanych płatków zbożowych.

smak gotowego dania zależy w dużej mierze od ilości i składu przypraw, których użyjesz do pieczenia mięsa. 
pamiętaj, że jeśli gotujesz wołowinę, czas gotowania w piekarniku wydłuży się prawie dwukrotnie. Nogi kurczaka lub inne części ptaka będą gotowe w ciągu 40-50 minut.

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy