skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec mięso w śmietanie w piekarniku? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jakie mięso lepiej wziąć? Wieprzowina lub wołowina są idealne, ale w ten sposób możesz ugotować nawet mięso drobiowe, okaże się nie mniej smaczne. Opłucz mięso i osusz papierowymi serwetkami.
Krok 2:
Pokrój miąższ na małe kawałki (jak gulasz). Jeśli sprawisz, że kawałki będą większe, będą dłużej pieczone w piekarniku, a jeśli kawałki będą zbyt małe, mięso może okazać się suche.
Krok 3:
Dodaj czubatą łyżkę śmietany do wieprzowiny i niecałą łyżkę miodu. Wyciśnij sok z połowy świeżej cytryny, dopraw solą do smaku i posyp ulubionymi przyprawami. Dodaj zmieloną paprykę, czosnek w proszku, suchą bazylię lub oregano. Dostosuj ilość dowolnej przyprawy do swojego gustu. Jeśli lubisz pikantne potrawy, użyj chili.
Krok 4:
Wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Opłucz warzywa, osusz i drobno posiekaj. Pietruszka, świeża kolendra i szczypiorek są idealne do przepisu. Wyślij warzywa do mięsa, lekko ugniatając je w dłoniach.
Krok 5:
Jeśli to możliwe, używaj chmielu suneli i szczypty mielonej kolendry, te przyprawy nadadzą gotowemu daniu wyjątkowy smak, niepowtarzalny smak i piękny apetyczny odcień. Ponownie wszystko dobrze wymieszaj, przykryj mięso folią spożywczą lub pokrywką i wyślij do lodówki do marynowania na około godzinę.
Krok 6:
Połóż kawałki wieprzowiny na blasze do pieczenia i wyślij do nagrzanego piekarnika na półtorej godziny. Temperatura pieczenia może wynosić od 180 do 240 stopni, w zależności od możliwości piekarnika. Aby mięso nie wyschło podczas pieczenia, przykryj formę folią, a 20 minut przed gotowaniem usuń folię i pozostaw w piekarniku do zrumienienia.
Krok 7:
Udekoruj gotowe danie gałązką pietruszki lub kolendry, posyp w razie potrzeby zmielonym ziele angielskie.
Krok 8:
Podawaj jako samodzielne danie ze świeżymi warzywami i sałatkami lub jako dodatek do ziemniaków, makaronu i gotowanych płatków zbożowych.
smak gotowego dania zależy w dużej mierze od ilości i składu przypraw, których użyjesz do pieczenia mięsa.
pamiętaj, że jeśli gotujesz wołowinę, czas gotowania w piekarniku wydłuży się prawie dwukrotnie. Nogi kurczaka lub inne części ptaka będą gotowe w ciągu 40-50 minut.
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g