mokry biszkopt

miękki, przewiewny, najsmaczniejszy, delikatny, nie kruszy się! Mokry biszkopt nie wymaga żadnej impregnacji! To idealna baza do ciast, babeczek lub ciast, których nie planujesz przeciąć na pół. Możesz polać go lukrem lub krówką lub podawać tak, jak jest - jest dobry w każdej formie!
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 14 % 9 g
węglowodany 75 % 47 g
273 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mokry biszkopt? Przygotuj produkty według listy. Możesz natychmiast włączyć piekarnik, aby rozgrzał się do temperatury 180 stopni. Lub zrób to trochę później. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, powinno być ciepłe. Jajka umyć i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel białka od żółtek. Ubij białka osobno mikserem, aż utworzy się gęsta piana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Powoli dodaj cukier do białek, nadal ubijając masę białkową, aż będzie puszysta i jednorodna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę przez drobne sito, dodaj do niej sól i proszek do pieczenia. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do masy białkowej wprowadź surowe żółtka. Ubij mikserem, aby połączyć je z innymi potrawami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wsyp mąkę na kawałki, delikatnie mieszając ciasto łyżką. Następnie ponownie ubij mikserem, aby ciasto nie było grudek. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta, powinno być jak płynna śmietana.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej lub na kuchence. Wlej go do ciasta. Wlej również ciepłe mleko. Dobrze wymieszaj ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gładkie ciasto do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia. Jeśli pieczesz w silikonowej formie, nie musisz niczego smarować. Do pieczenia użyłam pergaminu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Biszkopt piecze się w ciągu 15-35 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Sprawdź gotowość ciasta suchą zapałką. Jeśli nie ma okruchów, ciasto jest gotowe. Przed podaniem pokrój mokry biszkopt na kawałki. Smacznego!

ten biszkopt jest tak samowystarczalny w smaku, że nie trzeba go niczego uzupełniać. Siadając na herbatę z dziewczynami, nawet nie zauważysz, jak zmiatasz ją ze stołu do ostatniego kawałka! (:
a jeśli chcesz, możesz zrobić z niego pyszne ciasto!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy