zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego w piekarniku

proste i łatwe! Pyszne i satysfakcjonujące! Jasne i piękne! Na obiad! Nawet początkująca gospodyni domowa może ugotować zapiekankę z ziemniaków i mięsa mielonego, wszystko jest takie proste. Pieczone w piekarniku, z soczystymi plasterkami pomidora i sera, danie jest bardzo efektowne, świąteczne. A porcja jest dobra-zarówno mięso, jak i przystawka w tym samym czasie!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 7 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 33 % 9 g
162 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków i mięsa mielonego? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolne mięso mielone, ale pożądane jest, aby było bardziej soczyste, wtedy zapiekanka będzie smaczniejsza.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Podsmaż przygotowaną cebulę, mieszając, przez 2-3 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść mięso mielone na patelni. Na umiarkowanym ogniu smaż mięso mielone, aż zmieni kolor, od czasu do czasu mieszając i ugniatając grudki mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól mielona, dodaj zmielony czarny pieprz, mieszankę aromatycznych ziół lub dowolne gotowe przyprawy do smaku, wymieszaj. Gotuj mięso mielone jeszcze przez kilka minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Jeśli ziemniaki są duże, to w półkolorze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść plastry ziemniaków na patelni z dodatkiem oleju roślinnego. Lepiej jest ułożyć je w jednej warstwie, aby ziemniaki były równomiernie smażone.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na średnim ogniu podsmaż ziemniaki, aż będą lekko rumiane, Odwróć na drugą stronę i gotuj do miękkości. Podczas gotowania dodaj trochę soli do ziemniaków. Aby zapobiec brązowieniu ziemniaków, obierz je i posiekaj podczas gotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż część smażonych ziemniaków na dnie naczynia do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż mięso mielone równomiernie na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pomidory wybierz dojrzałe, ale nie Dojrzałe, z gęstą skórką, aby nie odkształcały się podczas krojenia. Umyj pomidory, pokrój w plasterki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ser zrobi każdy: twardy, stopiony lub mozzarella. Zetrzyj ser na drobnej lub średniej tarce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na warstwie mięsa mielonego ułóż pozostałe koła ziemniaków i pomidorów w rzędach, nakładając je na siebie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp zapiekankę startym serem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotuj danie w rozgrzanym piekarniku do 180C, aż pomidor zmięknie i ser się rozpuści, około 20 minut. Czas i tryb gotowania będą zależeć od funkcji piekarnika.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podawaj zapiekankę z ziemniaków i mielonego mięsa na gorąco. Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal / 100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal / 100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina - 263   kcal / 100g

Podobne przepisy