skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków i mięsa mielonego? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolne mięso mielone, ale pożądane jest, aby było bardziej soczyste, wtedy zapiekanka będzie smaczniejsza.
Krok 2:
Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Podsmaż przygotowaną cebulę, mieszając, przez 2-3 minuty.
Krok 4:
Umieść mięso mielone na patelni. Na umiarkowanym ogniu smaż mięso mielone, aż zmieni kolor, od czasu do czasu mieszając i ugniatając grudki mięsa.
Krok 5:
Sól mielona, dodaj zmielony czarny pieprz, mieszankę aromatycznych ziół lub dowolne gotowe przyprawy do smaku, wymieszaj. Gotuj mięso mielone jeszcze przez kilka minut.
Krok 6:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Jeśli ziemniaki są duże, to w półkolorze.
Krok 7:
Umieść plastry ziemniaków na patelni z dodatkiem oleju roślinnego. Lepiej jest ułożyć je w jednej warstwie, aby ziemniaki były równomiernie smażone.
Krok 8:
Na średnim ogniu podsmaż ziemniaki, aż będą lekko rumiane, Odwróć na drugą stronę i gotuj do miękkości. Podczas gotowania dodaj trochę soli do ziemniaków. Aby zapobiec brązowieniu ziemniaków, obierz je i posiekaj podczas gotowania.
Krok 9:
Połóż część smażonych ziemniaków na dnie naczynia do pieczenia.
Krok 10:
Rozłóż mięso mielone równomiernie na wierzchu.
Krok 11:
Pomidory wybierz dojrzałe, ale nie Dojrzałe, z gęstą skórką, aby nie odkształcały się podczas krojenia. Umyj pomidory, pokrój w plasterki.
Krok 12:
Ser zrobi każdy: twardy, stopiony lub mozzarella. Zetrzyj ser na drobnej lub średniej tarce.
Krok 13:
Na warstwie mięsa mielonego ułóż pozostałe koła ziemniaków i pomidorów w rzędach, nakładając je na siebie.
Krok 14:
Posyp zapiekankę startym serem.
Krok 15:
Gotuj danie w rozgrzanym piekarniku do 180C, aż pomidor zmięknie i ser się rozpuści, około 20 minut. Czas i tryb gotowania będą zależeć od funkcji piekarnika.
Krok 16:
Podawaj zapiekankę z ziemniaków i mielonego mięsa na gorąco. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal / 100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal / 100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Mielona wieprzowina - 263 kcal / 100g