skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chleb na serwatce w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Podgrzej serwatkę, aż będzie ciepła. W ciepłym środowisku drożdże zaczną działać bardziej aktywnie. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki Przesiewaniu ciasto będzie bardziej miękkie i puszyste. Mam śmietanę 15% tłuszczu.
Krok 2:
Aby przygotować ciasto, weź przestronną miskę, aby wygodnie było w niej wyrabiać ciasto. Wlej ciepłą serwatkę do miski. Dodaj cukier i suche drożdże. Wymieszaj, aby rozpuścić cukier i drożdże.
Krok 3:
Dodaj śmietanę do miski. Wymieszać.
Krok 4:
Dodaj sól i dodaj stopniowo przesianą mąkę, zacznij wyrabiać ciasto. Na początku wygodnie jest to zrobić trzepaczką. Następnie weź drewnianą szpatułkę. Gdy ciasto stanie się gęstsze, Kontynuuj ugniatanie rękami. Mąka może potrzebować nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Zorientuj się zgodnie z jego konsystencją.
Krok 5:
Gotowe ciasto jest miękkie i nie przykleja się do dłoni. Zwiń go w kulkę i pozostaw w misce. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1-1, 5 godziny, aby pasował.
Krok 6:
Ciepłe ciasto jest świetne. Zmiażdż ciasto.
Krok 7:
Wyjmij ciasto z miski i rozciągnij rękami w prostokąt.
Krok 8:
Rozwałkuj ciasto na bułkę.
Krok 9:
Nasmaruj formę do chleba olejem roślinnym i włóż do niej ciasto. Na wierzch posmaruj ciasto serwatką lub mlekiem. Odstaw na 10-20 minut.
Krok 10:
Nie czekaj, aż ciasto dotrze do krawędzi formy. W piekarniku wzrośnie jeszcze bardziej. Włóż chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35 do 40 minut.
Krok 11:
Gotowy chleb zmieni kolor na złoty, a apetyczny aromat rozprzestrzeni się po kuchni. Wyjmij gotowy chleb z formy, zawiń w ręcznik i ostudź. Smacznego!
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g