skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić barwena w folii w piekarniku? Przygotuj wskazane składniki. Ryby oczywiście brać tylko świeże. Mam duży, na kilogram, ale możesz wziąć dwa mniejsze. Z cytryny wystarczy kilka plasterków. Zioła można przyjmować na sucho (zestaw) lub w razie potrzeby świeże. Mam bazylię, tymianek, koperek, pietruszkę. Masło według uznania.
Krok 2:
Umyj rybę pod bieżącą wodą, osusz. Wytnij, usuwając wnętrze (koniecznie czarną folię), odetnij płetwy i ogon. W razie potrzeby odetnij głowę. Jeśli planujesz służyć na świątecznym stole, lepiej zostawić głowę i ogon. Przykryj formę piekarnika folią, posmaruj olejem roślinnym, połóż na niej rybę. Sól i pieprz barwena ze wszystkich stron i wewnątrz.
Krok 3:
Umyj cytrynę, pokrój. Włóż plasterki cytryny do ryby. Skrop samą rybę sokiem z cytryny, ten krok można pozostawić na samym końcu.
Krok 4:
Umyj i rozerwij zioła rękami. Połóż część wewnątrz ryby, połóż część na wierzchu. Jeśli suche zioła, posyp je rybą również wewnątrz i na zewnątrz. Ogólnie rzecz biorąc, możesz wziąć dowolne zioła, możesz je całkowicie odrzucić, dodając na przykład czosnek.
Krok 5:
Ułóż kawałki masła na wierzchu ryby. Wykonaj nacięcia na rybie, aby była namoczona i smaczniejsza.
Krok 6:
Przykryj przygotowaną rybę folią. Jeśli masz czas, możesz zostawić barwena do marynowania. Następnie umieść rybę w rozgrzanym do 180 gr. piekarnik do 30-40 minut.
Krok 7:
Lepiej podawaj natychmiast gotową rybę, gorącą. Do dekoracji możesz zaoferować świeże warzywa, ryż, ziemniaki.
gotowanie ryb w piekarniku jest zawsze korzystne zarówno dla gospodarstw domowych, jak i gospodyń domowych. Mniej czasu spędza się, a wynik jest smaczny i niskokaloryczny. Plus do tego zawsze można dodać różnorodność rozwiązań-więc ta sama ryba może być gotowana z różnymi dodatkami. Dlatego tak smaczną rybę należy przyjmować tak często, jak to możliwe.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Barwena gotowana - 115 kcal/100g
- Barwena świeża - 124 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g