skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gruziński chleb pita? Przygotuj dla niego jedzenie. Z kilograma mąki otrzymasz około 6 dużych pita. Gotowałem tylko część porcji, dostałem jedną.
Krok 2:
Weź 200-250 gramów mąki, przesiej ją do miski. Dodaj ciepłą wodę, cukier i drożdże do mąki.
Krok 3:
Wymieszaj żywność łyżką, jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj trochę więcej wody. Celem nie jest zagniatanie ciasta, ale po prostu mieszanie potraw. Będzie to służyć jako ciasto na przyszły test. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 4:
Na krótko włączyłem piekarnik na 50°C, a następnie wyłączyłem. Tam umieściłem miskę ciasta. Podeszła bardzo szybko, powiększyła się i zbrązowiała.
Krok 5:
Dodaj sól do ciasta. Porcjami wsyp przesianą mąkę, wyrabiając ciasto najpierw łyżką, a następnie ręką. Nie dodawaj dużo mąki na raz, ciasto jest łatwe "zdobyć" - aby było zbyt ciasne i strome. Zajęło mi bardzo mało mąki, większość z nich została.
Krok 6:
Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne. Dość szybko zacznie pozostawać w tyle za ścianami i rękami. Przykryj miskę serwetką i umieść ją z powrotem w ciepłym miejscu do proofingu. Czas proofingu wynosi od 30 minut do godziny, w zależności od temperatury.
Krok 7:
Mój przyszedł w pół godziny, podwoił się. Rozgnieć go trochę, zbierając go w kulkę i uwalniając nadmiar powietrza.
Krok 8:
Blachę lekko posyp mąką. Połóż na nim ciasto, rozciągając je na boki, tworząc łódkę. Aby to zrobić, lekko spłaszcz go na środku palcami i złóż końce razem. Pamiętaj, aby zrobić dziurę w środku, aby chleb pita nie pęczniał podczas pieczenia.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do 220°C, tryb góra-dół. Piec chleb pita przez około 20 minut na złoty kolor.
Krok 10:
Wyjmij gorący chleb pita z piekarnika i upewnij się, że ostygnie na ruszcie, a skórka pozostanie chrupiąca.
chleb pita okazał się bardzo smaczny! Miękki w środku, z cudowną skórką. Z jakiegoś powodu Zajęło mi bardzo mało mąki, prawie połowa została. W Gruzji nazywa się to Shotis Puri lub po prostu Shoti.
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g