bulgur z kurczakiem w piekarniku

proste i smaczne danie, które wygląda jak pieczony soczysty pilaw! Bulgur z kurczakiem w piekarniku jest bardzo wygodny do gotowania, ponieważ danie idzie natychmiast z przystawką. Takie płatki doskonale komponują się z filetem z kurczaka. W razie potrzeby mięso można zastąpić lub uzupełnić dowolnymi warzywami lub grzybami. Satysfakcjonujące i zdrowe!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 9 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 30 % 8 g
158 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bulgur z kurczakiem w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do gotowania możesz użyć dowolnej części kurczaka lub fileta z kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój kurczaka na kawałki. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż kawałki kurczaka na dużym ogniu przez 2-3 minuty, aby zaczęły się lekko rumienić. Trochę soli kurczaka. Nie musisz przygotowywać kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Mam ceramikę. Umieść smażonego kurczaka w naczyniu do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i marchewkę, opłucz i posiekaj. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki. Smaż cebulę i marchewkę przez 3-4 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wymaganą ilość bulguru na kurczaka, równomiernie rozprowadzając go między kawałkami kurczaka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż smażoną warzywo na wierzchu i napełnij wszystko wodą. Posyp trochę soli i przypraw. Jako przyprawę możesz dodać trochę mielonego pieprzu. Przykryj formę arkuszem folii i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie bulgur powiększy się, całkowicie wchłonie całą wodę i stanie się miękki. Kurczak również będzie miał czas na przygotowanie. Wyjmij formę z piekarnika, wrzuć trochę bulguru z kurczakiem i podawaj na gorąco. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ważne! Artykuł pomoże gotować z bulguru smacznie, łatwo i różnorodnie " bulgur: Poznaj się bliżej i śmiało gotuj!"  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy