skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bulgur z kurczakiem w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do gotowania możesz użyć dowolnej części kurczaka lub fileta z kurczaka.
Krok 2:
Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój kurczaka na kawałki. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż kawałki kurczaka na dużym ogniu przez 2-3 minuty, aby zaczęły się lekko rumienić. Trochę soli kurczaka. Nie musisz przygotowywać kurczaka.
Krok 3:
Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Mam ceramikę. Umieść smażonego kurczaka w naczyniu do pieczenia.
Krok 4:
Obierz cebulę i marchewkę, opłucz i posiekaj. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki. Smaż cebulę i marchewkę przez 3-4 minuty.
Krok 5:
Wlej wymaganą ilość bulguru na kurczaka, równomiernie rozprowadzając go między kawałkami kurczaka.
Krok 6:
Ułóż smażoną warzywo na wierzchu i napełnij wszystko wodą. Posyp trochę soli i przypraw. Jako przyprawę możesz dodać trochę mielonego pieprzu. Przykryj formę arkuszem folii i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.
Krok 7:
W tym czasie bulgur powiększy się, całkowicie wchłonie całą wodę i stanie się miękki. Kurczak również będzie miał czas na przygotowanie. Wyjmij formę z piekarnika, wrzuć trochę bulguru z kurczakiem i podawaj na gorąco. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ważne! Artykuł pomoże gotować z bulguru smacznie, łatwo i różnorodnie " bulgur: Poznaj się bliżej i śmiało gotuj!"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g