klopsiki z serem w piekarniku w sosie śmietanowym

bardzo proste, bardzo smaczne i soczyste, odpowiednie dla dziecka! Na klopsiku z serem w sosie śmietanowym zajmie ci to 10 minut, a piekarnik zrobi resztę. To idealne danie na świąteczny i swobodny stół. Bez zamieszania i długich przygotowań, odpowiedni do każdej przystawki-smak jest niezwykły!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 12 g
tłuszcze 39 % 11 g
węglowodany 18 % 5 g
169 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klopsiki z serem w sosie śmietanowym? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Mięso można wybrać dowolne. Będzie smaczniejszy, jeśli użyjesz dwóch rodzajów mięsa, na przykład wieprzowiny i kurczaka. Napełnij Bochenek mlekiem i pozostaw na chwilę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso przewiń przez maszynkę do mięsa i zamień je w mięso mielone. Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Włóż mięso mielone do miski i dodaj do niego cebulę i jajko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj trochę soli i przypraw. W razie potrzeby możesz dodać trochę czosnku. Wyciśnij Bochenek mleka i dodaj do miski z mielonym mięsem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i ubij masę mięsną na dnie miski. Po prostu wrzuć mięso mielone do miski. Jest to konieczne, aby masa mięsna stała się gęstsza, a produkty z niej nie rozpadały się podczas gotowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z masy mięsnej mokrymi rękami uformuj duże kulki i włóż kawałek sera do każdej kulki. Następnie zamknij ser i zwinąć piłkę mocniej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do pieczenia można użyć dowolnej formy żaroodpornej. Może to być metal, szkło lub ceramika. Nasmaruj dno i boki miski olejem roślinnym i włóż do niej wszystkie powstałe klopsiki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W osobnej misce połącz koncentrat pomidorowy ze śmietaną i dodaj wodę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Polej klopsiki powstałym sosem. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 do 50 minut. Podczas pieczenia skup się na piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe klopsiki lekko się zrumienią, a niektóre mogą wyglądać jak stopiony ser. Wyjmij formę z piekarnika ułóż klopsiki na talerzach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Takie klopsiki można uzupełnić dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami. Smacznego!

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy