kurczak w sosie w piekarniku

oprócz podudzi możesz użyć dowolnej części kurczaka. Okazuje się, że kurczak z tak ciekawym sosem to tylko przejadanie się! Do dekoracji można podać gotowane tłuczone ziemniaki lub gotowany ryż.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 5 % 1 g
146 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka z sosem w piekarniku? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż udka z kurczaka i smaż na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij kurczaka z patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    SOS.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pieczarki, osusz i pokrój na ćwiartki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podsmaż grzyby na tej samej patelni, na której smażono kurczaka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz czosnek i dodaj go do grzybów w całości. Wlej wino i bulion z kurczaka na patelnię. Dodaj musztardę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zagotuj sos i wlej śmietanę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dusić na małym ogniu przez około 10 minut, aż zgęstnieje. SOS posolić, pieprzyć, wymieszać i zdjąć z ognia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej sos z pieczarek do naczynia do pieczenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż udka z kurczaka na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp listkami tymianku. Piecz kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25-30 minut.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy