skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka z sosem w piekarniku? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek.
Krok 3:
Ułóż udka z kurczaka i smaż na złoty kolor.
Krok 4:
Wyjmij kurczaka z patelni.
Krok 5:
SOS.
Krok 6:
Umyj pieczarki, osusz i pokrój na ćwiartki.
Krok 7:
Podsmaż grzyby na tej samej patelni, na której smażono kurczaka.
Krok 8:
Obierz czosnek i dodaj go do grzybów w całości. Wlej wino i bulion z kurczaka na patelnię. Dodaj musztardę.
Krok 9:
Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 10:
Zagotuj sos i wlej śmietanę.
Krok 11:
Dusić na małym ogniu przez około 10 minut, aż zgęstnieje. SOS posolić, pieprzyć, wymieszać i zdjąć z ognia.
Krok 12:
Wlej sos z pieczarek do naczynia do pieczenia.
Krok 13:
Ułóż udka z kurczaka na wierzchu.
Krok 14:
Posyp listkami tymianku. Piecz kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25-30 minut.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g