skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasta.. Weź grubsze mleko, ciasto tylko na tym skorzysta. Użyj mąki najwyższej jakości. Dżem do ciast możesz wziąć dowolny: jabłko, gruszka, śliwka, morela. Mam pachnące truskawki.
Krok 2:
Mleko lekko podgrzej na kuchence na małym ogniu, ciągle mieszając. Powinien być lekko ciepły, nieco cieplejszy niż temperatura ciała. Jeśli prześwietlisz mleko, przegrzeje się, a drożdże w gorącym mleku umrą, a ciasto nie wzrośnie. Dlatego nie upuszczaj mleka na kuchenkę. Z tego samego powodu nie trzeba używać kuchenki mikrofalowej-mleko nagrzeje się nierównomiernie i dosłownie w ciągu kilku sekund.
Krok 3:
Wlej trochę ciepłego mleka do miski, dodaj cukier, sól i suche drożdże. Wymieszaj masę i pozostaw na 15 minut w cieple, aby aktywować drożdże. Jeśli na powierzchni pojawi się Piankowa Czapka, drożdże są świeże i można je dalej gotować.
Krok 4:
W głębokiej misce połącz pozostałe mleko i jajka.
Krok 5:
Przesiej trochę mąki do miski i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Wlej mieszaninę drożdży. Wszystko ponownie dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Przesiej pozostałą mąkę w częściach do miski i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając trochę więcej mąki. Ale uważaj, nie zatykaj ciasta-mąka może wymagać więcej lub mniej niż przepis. Najważniejsze jest to, że ciasto jest miękkie i elastyczne. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w cieple na 30 do 40 minut.
Krok 8:
Zgniecione ciasto i podziel na małe identyczne kawałki. Mam 20 kawałków.
Krok 9:
Kawałek ciasta lekko rozwałkuj w kółko wałkiem do ciasta lub po prostu rozciągnij rękami. Nie ma potrzeby zwijania zbyt cienko, w przeciwnym razie ciasto pęknie, a nadzienie wypłynie. Umieść 1-2 łyżeczki na środku koła.dżem.
Krok 10:
Połącz krawędzie ciasta i ostrożnie ściśnij. W ten sam sposób uformuj wszystkie inne ciasta.
Krok 11:
Ułóż placki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie i pozostaw na 10 minut. Jeśli pieczesz bez pergaminu bezpośrednio na blasze do pieczenia, musisz go posmarować olejem roślinnym.
Krok 12:
Do smarowania ciast potrzebujemy żółtka i trochę mleka..
Krok 13:
Połącz żółtko z mlekiem i wymieszaj.
Krok 14:
Za pomocą pędzla posmaruj placki żółtkiem. Piecz placki z dżemem w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut, aż będą rumiane. Jeśli potrzebujesz ciemniejszej rumianej skórki, lepiej pozostawić placki w chłodzącym piekarniku na 5-7 minut.
Krok 15:
Placki z dżemem są gotowe. Lekko je schłodzić i podać. Podczas gdy ciasta są gorące, dżem w środku jest dość płynny, ale gdy ostygnie, lekko gęstnieje. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g