placki z dżemem w piekarniku

Użyj różnych rodzajów dżemu do nadzienia. Każda osoba w dzieciństwie przynajmniej raz próbowała ciast z dżemem. Niektórzy lubią smażone, a inni z piekarnika. Dziś przypomnimy sobie dzieciństwo, a także upieczemy miękkie i pachnące ciasta. A przepis pomoże Ci zrobić wszystko dobrze za pierwszym razem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 82 % 47 g
237 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasta.. Weź grubsze mleko, ciasto tylko na tym skorzysta. Użyj mąki najwyższej jakości. Dżem do ciast możesz wziąć dowolny: jabłko, gruszka, śliwka, morela. Mam pachnące truskawki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mleko lekko podgrzej na kuchence na małym ogniu, ciągle mieszając. Powinien być lekko ciepły, nieco cieplejszy niż temperatura ciała. Jeśli prześwietlisz mleko, przegrzeje się, a drożdże w gorącym mleku umrą, a ciasto nie wzrośnie. Dlatego nie upuszczaj mleka na kuchenkę. Z tego samego powodu nie trzeba używać kuchenki mikrofalowej-mleko nagrzeje się nierównomiernie i dosłownie w ciągu kilku sekund.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trochę ciepłego mleka do miski, dodaj cukier, sól i suche drożdże. Wymieszaj masę i pozostaw na 15 minut w cieple, aby aktywować drożdże. Jeśli na powierzchni pojawi się Piankowa Czapka, drożdże są świeże i można je dalej gotować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W głębokiej misce połącz pozostałe mleko i jajka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej trochę mąki do miski i mieszaj, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mieszaninę drożdży. Wszystko ponownie dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej pozostałą mąkę w częściach do miski i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając trochę więcej mąki. Ale uważaj, nie zatykaj ciasta-mąka może wymagać więcej lub mniej niż przepis. Najważniejsze jest to, że ciasto jest miękkie i elastyczne. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w cieple na 30 do 40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zgniecione ciasto i podziel na małe identyczne kawałki. Mam 20 kawałków.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kawałek ciasta lekko rozwałkuj w kółko wałkiem do ciasta lub po prostu rozciągnij rękami. Nie ma potrzeby zwijania zbyt cienko, w przeciwnym razie ciasto pęknie, a nadzienie wypłynie. Umieść 1-2 łyżeczki na środku koła.dżem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połącz krawędzie ciasta i ostrożnie ściśnij. W ten sam sposób uformuj wszystkie inne ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż placki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie i pozostaw na 10 minut. Jeśli pieczesz bez pergaminu bezpośrednio na blasze do pieczenia, musisz go posmarować olejem roślinnym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do smarowania ciast potrzebujemy żółtka i trochę mleka..

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połącz żółtko z mlekiem i wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Za pomocą pędzla posmaruj placki żółtkiem. Piecz placki z dżemem w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut, aż będą rumiane. Jeśli potrzebujesz ciemniejszej rumianej skórki, lepiej pozostawić placki w chłodzącym piekarniku na 5-7 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Placki z dżemem są gotowe. Lekko je schłodzić i podać. Podczas gdy ciasta są gorące, dżem w środku jest dość płynny, ale gdy ostygnie, lekko gęstnieje. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy