makaron z mięsem ser w piekarniku zapiekanka

z prostych potraw, na obiad dla całej rodziny! Zapiekanka z makaronem z mięsem i serem w piekarniku to bardzo smaczne, satysfakcjonujące danie, które nie wymaga dużo czasu i specjalnych umiejętności kulinarnych. Ale co najważniejsze-dzieci to lubią!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 43 % 16 g
węglowodany 32 % 12 g
262 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron z mięsem i serem w piekarniku? przygotuj do tego niezbędne składniki. Weź pusty makaron, aby później miał nadzienie w środku - będzie smaczniejszy. Wybierz wieprzowinę, która nie jest tłusta, bez kości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż makaron do gotowania. Gotuj je w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nie gotuj ich trochę, dosłownie 1-2 minuty. Następnie wrzuć makaron do durszlaka, aby uzyskać z niego gorącą wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój mięso na małe kawałki. Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Włóż pokrojone mięso na patelnię i smaż na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do mięsa. Mieszaj i smaż wszystko razem przez 2-3 minuty. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw do mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnej misce połącz śmietanę i jajka. Trochę soli. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Część śmietanki można zastąpić mlekiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Nasmaruj dno i boki formy olejem roślinnym i połóż połowę ugotowanego makaronu na dnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ułóż smażone mięso i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzch ułóż pozostały makaron i polej kremową masą jajeczną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 do 40 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po określonym czasie zdejmij arkusz folii z formy i posyp makaron startym serem. Wróć zapiekankę do piekarnika na kolejne 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zapiekanka z makaronem z mięsem i serem jest gotowa! Wyjmij formę z piekarnika i podawaj na gorąco. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / w - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy