skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron z mięsem i serem w piekarniku? przygotuj do tego niezbędne składniki. Weź pusty makaron, aby później miał nadzienie w środku - będzie smaczniejszy. Wybierz wieprzowinę, która nie jest tłusta, bez kości.
Krok 2:
Włóż makaron do gotowania. Gotuj je w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nie gotuj ich trochę, dosłownie 1-2 minuty. Następnie wrzuć makaron do durszlaka, aby uzyskać z niego gorącą wodę.
Krok 3:
Pokrój mięso na małe kawałki. Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Włóż pokrojone mięso na patelnię i smaż na złoty kolor.
Krok 4:
Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do mięsa. Mieszaj i smaż wszystko razem przez 2-3 minuty. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw do mięsa.
Krok 5:
W osobnej misce połącz śmietanę i jajka. Trochę soli. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Część śmietanki można zastąpić mlekiem.
Krok 6:
Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Nasmaruj dno i boki formy olejem roślinnym i połóż połowę ugotowanego makaronu na dnie.
Krok 7:
Następnie ułóż smażone mięso i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni.
Krok 8:
Na wierzch ułóż pozostały makaron i polej kremową masą jajeczną.
Krok 9:
Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 do 40 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 10:
Po określonym czasie zdejmij arkusz folii z formy i posyp makaron startym serem. Wróć zapiekankę do piekarnika na kolejne 10 minut.
Krok 11:
Zapiekanka z makaronem z mięsem i serem jest gotowa! Wyjmij formę z piekarnika i podawaj na gorąco. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / w - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g