skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić serniki powietrzne w piekarniku? Umyj jajka i wbij do miski. Dodaj szczyptę soli. Widelcem lekko ubij jajka, aż utworzą się lekkie bąbelki.
Krok 2:
Twaróg nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, najlepiej smakuje sernik z domowego tłustego twarogu. Pamiętaj tylko, że takie serniki będą bardziej kaloryczne. Wybierz wysokiej jakości twaróg, bez tłuszczów roślinnych. Włóż twaróg do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj cukier, cukier waniliowy i dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj ciasto twarogowe, aż będzie gładkie.
Krok 3:
W następnym kroku przesiej dwie trzecie mąki do miski. Pozostała ilość pozostanie do końcowego panierowania serników.
Krok 4:
Ponownie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 5:
Mokrymi rękami uformuj małe, schludne serniki i zwiń je w mąkę ze wszystkich stron. Ułóż je na blasze wyłożonej nieprzywierającą blachą do pieczenia. Piec serniki przez czterdzieści minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Dwadzieścia minut od rozpoczęcia gotowania Odwróć serniki na drugą stronę. Podawaj gotowe serniki ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!
te serniki najlepiej układać na blasze do pieczenia w pewnej odległości od siebie, ponieważ podczas gotowania dobrze rosną i zwiększają objętość.
ze względu na fakt, że zgodnie z tym przepisem do serników trafia bardzo mało mąki, a kasza manna w ogóle nie jest dodawana, są bardzo przewiewne jak gęsty suflet, a nawet pękają podczas pieczenia.
oczywiście po wyjęciu serników z piekarnika naturalnie odpadną i nie da się od tego uciec. Ale ich lekka, sprężysta konsystencja pozostanie na swoim miejscu.
zaletą serników, które nie są smażone, a mianowicie pieczone, jest to, że doskonale tolerują zamrażanie. Możesz zwiększyć objętość składników, na przykład o połowę, i zamrozić połowę serników, które zostały już poddane obróbce cieplnej. Następnie wieczorem wyjmuję porcję serników i zostawiam je w lodówce na noc do rozmrożenia. A rano po prostu podgrzewam w kuchence mikrofalowej. To wszystko, pięć minut spędzonych i leniwe śniadanie gotowe. Gwarantuję, że nikt nie zauważy różnicy między świeżo ugotowanymi i mrożonymi sernikami!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal / 100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal / 100g