serniki powietrzne w piekarniku

zdrowe, dietetyczne, dla całej rodziny na śniadanie! Serniki powietrzne w piekarniku w niczym nie ustępują smakowi smażonym. A czasem ich przewyższają. Są mniej kaloryczne i możesz upiec całą partię na raz, a nie tylko objętość, którą mieści patelnia.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 13 g
tłuszcze 19 % 8 g
węglowodany 50 % 21 g
205 kcal
IG: 0 / 5 / 95

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić serniki powietrzne w piekarniku? Umyj jajka i wbij do miski. Dodaj szczyptę soli. Widelcem lekko ubij jajka, aż utworzą się lekkie bąbelki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Twaróg nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, najlepiej smakuje sernik z domowego tłustego twarogu. Pamiętaj tylko, że takie serniki będą bardziej kaloryczne. Wybierz wysokiej jakości twaróg, bez tłuszczów roślinnych. Włóż twaróg do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj cukier, cukier waniliowy i dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj ciasto twarogowe, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W następnym kroku przesiej dwie trzecie mąki do miski. Pozostała ilość pozostanie do końcowego panierowania serników.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponownie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mokrymi rękami uformuj małe, schludne serniki i zwiń je w mąkę ze wszystkich stron. Ułóż je na blasze wyłożonej nieprzywierającą blachą do pieczenia. Piec serniki przez czterdzieści minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Dwadzieścia minut od rozpoczęcia gotowania Odwróć serniki na drugą stronę. Podawaj gotowe serniki ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!

te serniki najlepiej układać na blasze do pieczenia w pewnej odległości od siebie, ponieważ podczas gotowania dobrze rosną i zwiększają objętość.
ze względu na fakt, że zgodnie z tym przepisem do serników trafia bardzo mało mąki, a kasza manna w ogóle nie jest dodawana, są bardzo przewiewne jak gęsty suflet, a nawet pękają podczas pieczenia.
oczywiście po wyjęciu serników z piekarnika naturalnie odpadną i nie da się od tego uciec. Ale ich lekka, sprężysta konsystencja pozostanie na swoim miejscu.
zaletą serników, które nie są smażone, a mianowicie pieczone, jest to, że doskonale tolerują zamrażanie. Możesz zwiększyć objętość składników, na przykład o połowę, i zamrozić połowę serników, które zostały już poddane obróbce cieplnej. Następnie wieczorem wyjmuję porcję serników i zostawiam je w lodówce na noc do rozmrożenia. A rano po prostu podgrzewam w kuchence mikrofalowej. To wszystko, pięć minut spędzonych i leniwe śniadanie gotowe. Gwarantuję, że nikt nie zauważy różnicy między świeżo ugotowanymi i mrożonymi sernikami!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal / 100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal / 100g

Podobne przepisy