zapiekanka z kaszy gryczanej w piekarniku z twarogiem

Oryginalny, smaczny, zdrowy, na herbatę dla całej rodziny! Zapiekanka z kaszy gryczanej w piekarniku z twarogiem to słodkie, aromatyczne wypieki, które pokochają dzieci i dorośli. Przepis ciekawy, nieskomplikowany. Ciasto można podawać na śniadanie z dżemem, skondensowanym mlekiem, dżemem, miodem, sosem jagodowym. Nikt nie odmówi!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 56 % 22 g
200 kcal
IG: 14 / 77 / 9

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę gryczaną w piekarniku z owsianki z twarogiem? Przygotuj niezbędne składniki. Weź twarożek domowy lub sklepowy, co najmniej 9% procent tłuszczu, średnia wilgotność, śmietana z 20% tłuszczu. Dokładnie umyj jaja kurze. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, aby miało czas na zmiękczenie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rodzynki są jasne lub ciemne bez pestek. Opłucz go i napełnij gorącą wodą. Pozostaw do gotowania na parze na 5-10 minut, po czym spuść wodę i osusz rodzynki papierowymi serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przetrzyj twaróg przez sito lub przebij w blenderze, aż będzie gładki. Jeśli twaróg, którego używasz, jest zbyt suchy, dodaj kilka łyżek kwaśnej śmietany. Nie bierz zbyt wilgotnego twarogu, zapewni to dodatkową wilgoć zapiekance.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kaszę gryczaną spłucz kilka razy zimną wodą, aż woda będzie czysta. Zalej kaszę wrzącą wodą (1 do 2), dodaj 0,5 łyżeczki soli. Gotuj kaszę gryczaną do miękkości. Pozostaw gotową owsiankę do ostygnięcia, a następnie pamiętaj, aby uderzyć w blenderze, aż będzie gładka, pastowata.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jabłka weź słodkie lub słodko-kwaśne. Umyj je, obierz. Zetrzyj na drobnej tarce. Przenieś mus jabłkowy do gazy złożonej na pół i wyciśnij sok tak bardzo, jak to możliwe, ponieważ wypieki mogą się rozpaść z nadmiaru wilgoci.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mus jabłkowy do twarogu. Wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj wypełnienie. W odpowiednim pojemniku wbij jajka. Dodaj śmietanę, łyżkę zwykłego lub brązowego cukru oraz cukier waniliowy. Wlać 3-4 herbaty. l soku z cytryny i dodaj zmielony cynamon do smaku (około 1 łyżeczki. l).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mikserem, włączając niskie obroty, mieszaj mieszankę jajeczno-śmietankową, aż będzie puszysta. Konsystencja mieszanki okaże się płynna.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś kaszę gryczaną do głębokiego pojemnika (około 13 stół. l). Dodaj mieszankę twarogu i jabłka i miękkie masło. Wymieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj 50 g rodzynek i wszystko ponownie wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej nadzienie jajeczne do masy gryczano-twarogowej. Dokładnie wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto zapiekane jest gotowe. Powinien być jednorodny, pastowaty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Weź Okrągły kształt o średnicy 18-20 cm. Przykryj spód formy wysokiej jakości papierem do pieczenia. Posmaruj spód i boki plasterkiem masła.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż przygotowane ciasto. Wygładź powierzchnię szpatułką. Kilkakrotnie postukaj foremką o stół, aby wydalić nadmiar powietrza i uniknąć pustek w wypiekach. Na wierzch ułóż kilka kawałków masła. Piec zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Należy pamiętać, że piekarniki pieczą się inaczej, ponieważ Czas pieczenia może się różnić. Przebij ciasto w kilku miejscach szpikulcem, jeśli wyjdzie bez przyklejonego ciasta, to gotowe.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotową zapiekankę z kaszy gryczanej z twarogiem pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a dopiero potem wyjąć z formy. Udekoruj startą skórką z cytryny, rodzynkami, możesz dodać kandyzowane owoce i orzechy. Podawaj z herbatą, będzie pyszny z mlekiem.

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy