skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę gryczaną w piekarniku z owsianki z twarogiem? Przygotuj niezbędne składniki. Weź twarożek domowy lub sklepowy, co najmniej 9% procent tłuszczu, średnia wilgotność, śmietana z 20% tłuszczu. Dokładnie umyj jaja kurze. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, aby miało czas na zmiękczenie.
Krok 2:
Rodzynki są jasne lub ciemne bez pestek. Opłucz go i napełnij gorącą wodą. Pozostaw do gotowania na parze na 5-10 minut, po czym spuść wodę i osusz rodzynki papierowymi serwetkami.
Krok 3:
Przetrzyj twaróg przez sito lub przebij w blenderze, aż będzie gładki. Jeśli twaróg, którego używasz, jest zbyt suchy, dodaj kilka łyżek kwaśnej śmietany. Nie bierz zbyt wilgotnego twarogu, zapewni to dodatkową wilgoć zapiekance.
Krok 4:
Kaszę gryczaną spłucz kilka razy zimną wodą, aż woda będzie czysta. Zalej kaszę wrzącą wodą (1 do 2), dodaj 0,5 łyżeczki soli. Gotuj kaszę gryczaną do miękkości. Pozostaw gotową owsiankę do ostygnięcia, a następnie pamiętaj, aby uderzyć w blenderze, aż będzie gładka, pastowata.
Krok 5:
Jabłka weź słodkie lub słodko-kwaśne. Umyj je, obierz. Zetrzyj na drobnej tarce. Przenieś mus jabłkowy do gazy złożonej na pół i wyciśnij sok tak bardzo, jak to możliwe, ponieważ wypieki mogą się rozpaść z nadmiaru wilgoci.
Krok 6:
Dodaj mus jabłkowy do twarogu. Wymieszać.
Krok 7:
Przygotuj wypełnienie. W odpowiednim pojemniku wbij jajka. Dodaj śmietanę, łyżkę zwykłego lub brązowego cukru oraz cukier waniliowy. Wlać 3-4 herbaty. l soku z cytryny i dodaj zmielony cynamon do smaku (około 1 łyżeczki. l).
Krok 8:
Mikserem, włączając niskie obroty, mieszaj mieszankę jajeczno-śmietankową, aż będzie puszysta. Konsystencja mieszanki okaże się płynna.
Krok 9:
Przenieś kaszę gryczaną do głębokiego pojemnika (około 13 stół. l). Dodaj mieszankę twarogu i jabłka i miękkie masło. Wymieszać.
Krok 10:
Dodaj 50 g rodzynek i wszystko ponownie wymieszaj.
Krok 11:
Wlej nadzienie jajeczne do masy gryczano-twarogowej. Dokładnie wymieszaj.
Krok 12:
Ciasto zapiekane jest gotowe. Powinien być jednorodny, pastowaty.
Krok 13:
Weź Okrągły kształt o średnicy 18-20 cm. Przykryj spód formy wysokiej jakości papierem do pieczenia. Posmaruj spód i boki plasterkiem masła.
Krok 14:
Rozłóż przygotowane ciasto. Wygładź powierzchnię szpatułką. Kilkakrotnie postukaj foremką o stół, aby wydalić nadmiar powietrza i uniknąć pustek w wypiekach. Na wierzch ułóż kilka kawałków masła. Piec zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Należy pamiętać, że piekarniki pieczą się inaczej, ponieważ Czas pieczenia może się różnić. Przebij ciasto w kilku miejscach szpikulcem, jeśli wyjdzie bez przyklejonego ciasta, to gotowe.
Krok 15:
Gotową zapiekankę z kaszy gryczanej z twarogiem pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a dopiero potem wyjąć z formy. Udekoruj startą skórką z cytryny, rodzynkami, możesz dodać kandyzowane owoce i orzechy. Podawaj z herbatą, będzie pyszny z mlekiem.
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g