skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z ryżem i mięsem mielonym w piekarniku? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Mięso mielone można stosować z dowolnego rodzaju mięsa. Będę gotować z mielonej wieprzowiny. Śmietana może mieć dowolną zawartość tłuszczu.
Krok 2:
Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie. Następnie zanurz ryż we wrzącej wodzie i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowanie ryżu zajmuje zwykle 20-25 minut. Gotowy ryż stanie się miękki. Wrzuć gotowy ryż do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Krok 3:
Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż posiekaną cebulę przez kilka minut.
Krok 4:
Następnie włóż mięso mielone na patelnię i wymieszaj z cebulą. Smaż wszystko razem, aż mięso mielone będzie gotowe. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy.
Krok 5:
W osobnej misce połącz jajka i śmietanę. Dodaj trochę soli i przypraw. Wstrząśnij wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Wymieszaj śmietanę z gotowym ryżem. Oczywiście możesz po prostu wlać zapiekankę na wierzch z nadzieniem, ale całkowicie ją nasyci, a zwykły ryż pozostanie na dole.
Krok 7:
Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Mam ceramiczny kształt. Nasmaruj dno i boki formy olejem roślinnym i połóż połowę przygotowanego ryżu. Rozprowadź go równomiernie na całej powierzchni.
Krok 8:
Następnie równomiernie rozprowadź smażone mięso mielone.
Krok 9:
I połóż drugą połowę ryżu na wierzchu mięsa mielonego. Przyciśnij wszystko trochę.
Krok 10:
Umyj pomidory i pokrój na pół. Usuń łodygę i pokrój pomidory w półpierścienie. Rozłóż pokrojone pomidory na całej powierzchni zapiekanki.
Krok 11:
Zetrzyj ser i obficie posyp nim zapiekankę na całej powierzchni. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 35-40 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.
Krok 12:
Biorąc pod uwagę, że ryż i mięso mielone są już gotowe, tylko wypełnienie powinno zostać upieczone. Wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika i ułóż na talerzach.
Krok 13:
Smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g