zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym w piekarniku

bardzo smaczne i soczyste, proste i szybkie, na obiad dla rodziny. Zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym piecze się bardzo szybko w piekarniku. A wszystko dlatego, że produkty dla niej są wstępnie gotowane i smażone. Możesz ułożyć go warstwami, naprzemiennie, lub możesz wymieszać i posypać serem na wierzchu. Świetne drugie danie!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 9 g
tłuszcze 43 % 18 g
węglowodany 36 % 15 g
258 kcal
IG: 13 / 87 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z ryżem i mięsem mielonym w piekarniku? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Mięso mielone można stosować z dowolnego rodzaju mięsa. Będę gotować z mielonej wieprzowiny. Śmietana może mieć dowolną zawartość tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie. Następnie zanurz ryż we wrzącej wodzie i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowanie ryżu zajmuje zwykle 20-25 minut. Gotowy ryż stanie się miękki. Wrzuć gotowy ryż do durszlaka i spłucz zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż posiekaną cebulę przez kilka minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie włóż mięso mielone na patelnię i wymieszaj z cebulą. Smaż wszystko razem, aż mięso mielone będzie gotowe. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnej misce połącz jajka i śmietanę. Dodaj trochę soli i przypraw. Wstrząśnij wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj śmietanę z gotowym ryżem. Oczywiście możesz po prostu wlać zapiekankę na wierzch z nadzieniem, ale całkowicie ją nasyci, a zwykły ryż pozostanie na dole.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Mam ceramiczny kształt. Nasmaruj dno i boki formy olejem roślinnym i połóż połowę przygotowanego ryżu. Rozprowadź go równomiernie na całej powierzchni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie równomiernie rozprowadź smażone mięso mielone.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I połóż drugą połowę ryżu na wierzchu mięsa mielonego. Przyciśnij wszystko trochę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj pomidory i pokrój na pół. Usuń łodygę i pokrój pomidory w półpierścienie. Rozłóż pokrojone pomidory na całej powierzchni zapiekanki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zetrzyj ser i obficie posyp nim zapiekankę na całej powierzchni. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 35-40 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Biorąc pod uwagę, że ryż i mięso mielone są już gotowe, tylko wypełnienie powinno zostać upieczone. Wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika i ułóż na talerzach.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy