tortille z kwaśnej śmietany w piekarniku

bujne, apetyczne, z prostych potraw, najsmaczniejsze! Ciasta śmietanowe są dobrze pamiętane przez tych, którzy urodzili się i wychowali w czasach radzieckich — sprzedawano je we wszystkich piekarniach. Miękkie, puszyste, maślane, niesamowicie smaczne! Ten przepis pomoże Ci przygotować je w domu, w piekarniku.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 73 % 45 g
301 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kwaśną śmietanę w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Jeśli to możliwe, weź śmietanę tak tłustą, jak to możliwe. Wybierz masło wysokiej jakości, zgodne z GOST. Produkty mleczne powinny być ciepłe, ale ponieważ ciasto będzie pasować wystarczająco długo, wyjmij je z lodówki przed ugniataniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą miskę, wlej do niej ciepłą wodę. Woda powinna być ciepła, a nie gorąca. Drożdże rozpuszczą się w nim, umrą w gorącym środowisku. Optymalna temperatura wynosi 37-38 stopni. Wlej drożdże do wody, wymieszaj i pozostaw na 5 minut. W tym czasie są nasycone wilgocią i łatwiej rozpuszczają się w wodzie. Po 5 minutach ponownie wymieszaj wodę, zobaczysz, jak łatwo drożdże się w niej rozproszą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zacznij wlewać mąkę do miski z wodą. Weź mąkę z całkowitej masy. Do ciasta może być potrzebna inna ilość. Lepiej wlać kilka łyżek i wymieszać. Ciasto powinno stać się konsystencją gęstej owsianki, nie spłynie z łyżki, ale spadnie z niej w jednym kawałku. Zajęło mi 6 łyżek mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj miskę pokrywką, ręcznikiem lub folią i odłóż w ciepłe miejsce do proofingu. Ciasto najpierw pęcherze, wzrośnie, a następnie spadnie. Oznacza to, że jest gotowa do pracy. Zajęło mi to 2 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Takie ciasto powinno się okazać. Zdjęcie pokazuje, że podniosła się, a potem osiadła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto będzie gotowe, weź kolejną miskę i przesiej do niej resztki mąki. Dodaj cukier i sól, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż miękkie masło i śmietanę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Użyj rąk, aby zmielić z nimi mąkę na miękisz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej powstały okruch do miski z ciastem. Zagnieść ciasto. Na tym etapie nie musisz go mocno ugniatać, po prostu dobrze wymieszaj produkty. Jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie, dodaj mąkę. Zbyt suche-woda. Ciasto powinno zebrać się w kulkę, stać się dość strome, ale nadal miękkie. Nie będzie jeszcze jednorodna konsystencja, ale przestanie przyklejać się do rąk. Ponownie przykryj miskę i odstaw na 20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po tym czasie mąka całkowicie wchłonie całą wilgoć i ciasto będzie znacznie łatwiejsze w obróbce. Dlatego pozostawia się go "odpocząć" przed ostatecznym ugniataniem. Ciasto ułożyć na posypanej mąką desce i zagnieść na gładką, gładką masę. Ugniatanie zajmie dużo czasu, około 10 minut. Potem nie dosypałem mąki, ciasto zachowywało się świetnie bez niej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zrób kulkę z ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I włóż z powrotem do miski. Przykryj i pozostaw na 1 godzinę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W ciągu godziny ciasto podwoi się.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podziel go na 8 równych części.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zwiń każdą część w kulkę. Jak to zrobić? Weź kawałek w dłoń i zacznij zbierać jego krawędzie w kierunku środka, jakby zbierając go w węzeł. Następnie odwróć i rzuć kilka razy w dłonie. Połóż gotowe kulki na desce, przykryj folią lub ręcznikiem i pozostaw na 5 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie każdą kulkę rozwałkuj na okrągłą tortillę o grubości około 1,5 cm ciasto absolutnie nie jest lepkie, nie trzeba posypywać mąką deski.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ułóż gotowe tortille na blasze wyłożonej pergaminem. Wyszedłem z dwóch pergaminów po 4 tortille. Przykryj tortille i odstaw na kolejne 30 do 40 minut do wyrośnięcia. 10-15 minut przed końcem włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180°C.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Pięć minut przed końcem czasu proofingu wykonaj nakłucia w ciastach w dowolnym wzorze. Użyłem wykałaczki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Weź żółtko, lekko ubij widelcem i posmaruj tortille na wierzchu pędzlem do gotowania.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Piecz tortille w piekarniku w temperaturze 180°C, tryb góra-dół, na złoty kolor. Moje pieczone przez 20 minut. Piekłam partiami, najpierw jedną, potem drugą. Te drugie upiekły się trochę szybciej. Wyjmij gotowe ciasta z blachy do pieczenia, lekko ostudź i podawaj.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Tortille są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie starzeją się przez dłuższy czas, ponieważ nie zawierają jaj. Smacznego!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy