skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kwaśną śmietanę w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Jeśli to możliwe, weź śmietanę tak tłustą, jak to możliwe. Wybierz masło wysokiej jakości, zgodne z GOST. Produkty mleczne powinny być ciepłe, ale ponieważ ciasto będzie pasować wystarczająco długo, wyjmij je z lodówki przed ugniataniem.
Krok 2:
Weź dużą miskę, wlej do niej ciepłą wodę. Woda powinna być ciepła, a nie gorąca. Drożdże rozpuszczą się w nim, umrą w gorącym środowisku. Optymalna temperatura wynosi 37-38 stopni. Wlej drożdże do wody, wymieszaj i pozostaw na 5 minut. W tym czasie są nasycone wilgocią i łatwiej rozpuszczają się w wodzie. Po 5 minutach ponownie wymieszaj wodę, zobaczysz, jak łatwo drożdże się w niej rozproszą.
Krok 3:
Zacznij wlewać mąkę do miski z wodą. Weź mąkę z całkowitej masy. Do ciasta może być potrzebna inna ilość. Lepiej wlać kilka łyżek i wymieszać. Ciasto powinno stać się konsystencją gęstej owsianki, nie spłynie z łyżki, ale spadnie z niej w jednym kawałku. Zajęło mi 6 łyżek mąki.
Krok 4:
Przykryj miskę pokrywką, ręcznikiem lub folią i odłóż w ciepłe miejsce do proofingu. Ciasto najpierw pęcherze, wzrośnie, a następnie spadnie. Oznacza to, że jest gotowa do pracy. Zajęło mi to 2 godziny.
Krok 5:
Takie ciasto powinno się okazać. Zdjęcie pokazuje, że podniosła się, a potem osiadła.
Krok 6:
Gdy ciasto będzie gotowe, weź kolejną miskę i przesiej do niej resztki mąki. Dodaj cukier i sól, wymieszaj.
Krok 7:
Włóż miękkie masło i śmietanę.
Krok 8:
Użyj rąk, aby zmielić z nimi mąkę na miękisz.
Krok 9:
Wlej powstały okruch do miski z ciastem. Zagnieść ciasto. Na tym etapie nie musisz go mocno ugniatać, po prostu dobrze wymieszaj produkty. Jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie, dodaj mąkę. Zbyt suche-woda. Ciasto powinno zebrać się w kulkę, stać się dość strome, ale nadal miękkie. Nie będzie jeszcze jednorodna konsystencja, ale przestanie przyklejać się do rąk. Ponownie przykryj miskę i odstaw na 20 minut.
Krok 10:
Po tym czasie mąka całkowicie wchłonie całą wilgoć i ciasto będzie znacznie łatwiejsze w obróbce. Dlatego pozostawia się go "odpocząć" przed ostatecznym ugniataniem. Ciasto ułożyć na posypanej mąką desce i zagnieść na gładką, gładką masę. Ugniatanie zajmie dużo czasu, około 10 minut. Potem nie dosypałem mąki, ciasto zachowywało się świetnie bez niej.
Krok 11:
Zrób kulkę z ciasta.
Krok 12:
I włóż z powrotem do miski. Przykryj i pozostaw na 1 godzinę.
Krok 13:
W ciągu godziny ciasto podwoi się.
Krok 14:
Podziel go na 8 równych części.
Krok 15:
Zwiń każdą część w kulkę. Jak to zrobić? Weź kawałek w dłoń i zacznij zbierać jego krawędzie w kierunku środka, jakby zbierając go w węzeł. Następnie odwróć i rzuć kilka razy w dłonie. Połóż gotowe kulki na desce, przykryj folią lub ręcznikiem i pozostaw na 5 minut.
Krok 16:
Następnie każdą kulkę rozwałkuj na okrągłą tortillę o grubości około 1,5 cm ciasto absolutnie nie jest lepkie, nie trzeba posypywać mąką deski.
Krok 17:
Ułóż gotowe tortille na blasze wyłożonej pergaminem. Wyszedłem z dwóch pergaminów po 4 tortille. Przykryj tortille i odstaw na kolejne 30 do 40 minut do wyrośnięcia. 10-15 minut przed końcem włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180°C.
Krok 18:
Pięć minut przed końcem czasu proofingu wykonaj nakłucia w ciastach w dowolnym wzorze. Użyłem wykałaczki.
Krok 19:
Weź żółtko, lekko ubij widelcem i posmaruj tortille na wierzchu pędzlem do gotowania.
Krok 20:
Piecz tortille w piekarniku w temperaturze 180°C, tryb góra-dół, na złoty kolor. Moje pieczone przez 20 minut. Piekłam partiami, najpierw jedną, potem drugą. Te drugie upiekły się trochę szybciej. Wyjmij gotowe ciasta z blachy do pieczenia, lekko ostudź i podawaj.
Krok 21:
Tortille są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie starzeją się przez dłuższy czas, ponieważ nie zawierają jaj. Smacznego!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g