zapiekanka z makaronem z kiełbasą i serem w piekarniku

pyszne i pożywne danie z prostych składników. Proste składniki, które zawsze znajdują się w każdym domu, można łatwo przekształcić w oryginalne, ale jednocześnie łatwe i szybkie w sposobie przygotowania danie, urozmaicając w ten sposób Menu. Dzieci szczególnie lubią takie zapiekanki, ponieważ składają się z ulubionych potraw. Ponadto jest to świetny sposób na dodanie resztek gotowanego makaronu z obiadu, a na pewno znajdzie się kawałek kiełbasy i sera.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 27 % 13 g
węglowodany 49 % 24 g
244 kcal
IG: 4 / 92 / 4

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z makaronu z kiełbasą i serem w piekarniku? Przygotuj składniki. Możesz użyć dowolnego makaronu, który jest lub został ugotowany. Kiełbasa i twardy ser są również odpowiednie, możesz użyć tego, co jest dostępne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Makaron gotujemy do całkowitego ugotowania w osolonej wodzie przez czas wskazany na opakowaniu. Czas gotowania zależy od odmiany i producenta. jeśli używasz gotowanego makaronu do zapiekanki, musisz upewnić się, że nie są sklejone. W przeciwnym razie należy je "ożywić": wlać gorącą wodę do garnka z makaronem i delikatnie wymieszać, aby się od siebie oddzieliły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowaną kiełbasę kroimy w cienkie paski, jeśli okaże się długa, można ją pokroić na kilka kawałków. Jajka kurze ubijamy szczyptą soli trzepaczką lub widelcem, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji mieszanki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko i dodaj śmietanę, śmietana sprawi, że mieszanina będzie gęstsza, a zapiekanka po upieczeniu będzie gęstsza i mocniejsza, co pozwoli łatwo pokroić ją na porcje, a zapiekanka będzie bardziej pożywna i smaczna. Wymieszaj mieszankę mleczno-jajeczną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Twardy ser zetrzyj na średniej tarce. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką, aby po upieczeniu zapiekanka łatwo oddzieliła się od formy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż większość gotowanego makaronu w formie, nie powinny być zbyt gorące, aby mieszanka jajeczna nie zsiadła się natychmiast.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż pokrojoną kiełbasę na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp resztą makaronu na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij wszystko mieszanką mleczno-jajeczną i posyp tartym twardym serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, pozwól jej trochę ostygnąć, aby nie poparzyć się gorącym serem. W razie potrzeby podawaj ze świeżymi warzywami i sosem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy