skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z makaronu z kiełbasą i serem w piekarniku? Przygotuj składniki. Możesz użyć dowolnego makaronu, który jest lub został ugotowany. Kiełbasa i twardy ser są również odpowiednie, możesz użyć tego, co jest dostępne.
Krok 2:
Makaron gotujemy do całkowitego ugotowania w osolonej wodzie przez czas wskazany na opakowaniu. Czas gotowania zależy od odmiany i producenta. jeśli używasz gotowanego makaronu do zapiekanki, musisz upewnić się, że nie są sklejone. W przeciwnym razie należy je "ożywić": wlać gorącą wodę do garnka z makaronem i delikatnie wymieszać, aby się od siebie oddzieliły.
Krok 3:
Gotowaną kiełbasę kroimy w cienkie paski, jeśli okaże się długa, można ją pokroić na kilka kawałków. Jajka kurze ubijamy szczyptą soli trzepaczką lub widelcem, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji mieszanki.
Krok 4:
Wlej mleko i dodaj śmietanę, śmietana sprawi, że mieszanina będzie gęstsza, a zapiekanka po upieczeniu będzie gęstsza i mocniejsza, co pozwoli łatwo pokroić ją na porcje, a zapiekanka będzie bardziej pożywna i smaczna. Wymieszaj mieszankę mleczno-jajeczną.
Krok 5:
Twardy ser zetrzyj na średniej tarce. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką, aby po upieczeniu zapiekanka łatwo oddzieliła się od formy.
Krok 6:
Rozłóż większość gotowanego makaronu w formie, nie powinny być zbyt gorące, aby mieszanka jajeczna nie zsiadła się natychmiast.
Krok 7:
Rozłóż pokrojoną kiełbasę na wierzchu.
Krok 8:
Posyp resztą makaronu na wierzchu.
Krok 9:
Napełnij wszystko mieszanką mleczno-jajeczną i posyp tartym twardym serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, pozwól jej trochę ostygnąć, aby nie poparzyć się gorącym serem. W razie potrzeby podawaj ze świeżymi warzywami i sosem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g