filety z piersi kurczaka pod futrem w piekarniku

najsmaczniejsze, przepyszne, bardzo proste w przygotowaniu! Filet z piersi kurczaka pod futrem w piekarniku będzie wyglądał bardzo elegancko na każdym stole. Dobrze komponuje się z dowolnymi sałatkami ze świeżych warzyw, a także sosami na bazie pomidorów lub śmietany. Jest niesamowicie pyszny!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 24 % 6 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec piersi z kurczaka pod futrem w piekarniku? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Dobrze opłucz ziemniaki z brudu i gotuj we wrzącej wodzie bez obierania. Gdy ziemniaki będą miękkie, spuść wodę i pozostaw do ostygnięcia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój każdy filet z kurczaka wzdłuż na dwie części. Pokonaj wszystkie kawałki fileta za pomocą młotka kuchennego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby przygotować marynatę, drobno posiekaj natkę pietruszki. Obierz i posiekaj czosnek. Dodaj go do pietruszki. Wlej olej roślinny. Do smaku dodaj suszone zioła, sól i zmielony czarny pieprz. Wszystko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekany filet z kurczaka posmaruj ze wszystkich stron powstałą marynatą i pozostaw do wyschnięcia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie zajmij się nadzieniem grzybowym. Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Następnie drobno posiekaj cebulę. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż posiekaną cebulę przez 2-3 minuty, aż będzie przezroczysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pieczarki z brudu i drobno posiekaj. Umieść pieczarki na patelni do cebuli i smaż wszystko razem przez 5-7 minut. Podczas smażenia z grzybów pojawi się trochę wilgoci. Powinna wyparować.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Grzyby lekko posolić. Wlej do nich śmietanę. Dodaj suszone zioła i mąkę. Mieszaj i podgrzewaj wszystko razem jeszcze przez kilka minut. SOS trochę zgęstnieje.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Mam ceramikę. Włóż filety z kurczaka do formy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na kawałki fileta z kurczaka ułóż nadzienie grzybowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obierz ugotowane ziemniaki w mundurkach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zetrzyj ziemniaki i rozłóż każdy kawałek na grzybach. Posmaruj trochę kwaśną śmietaną. W razie potrzeby śmietanę można spienić majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na piersi posyp obficie startym serem. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 35 do 45 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe danie zmieni kolor na złoty. Ser całkowicie się stopi i lekko zrumieni. Wyjmij formę z piekarnika, ostudź trochę i podawaj!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy