domowy chleb z serem w piekarniku

wszyscy miłośnicy serowych wypieków pokochają ten chleb. Wskazane jest, aby wybrać bardziej twarde odmiany sera do tego chleba, aby nie stopił się zbyt mocno, w przeciwnym razie cały chleb okaże się "mokry" w środku. Użyłem zwykłego rosyjskiego sera, następnym razem zrobię to z twardymi odmianami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 17 % 7 g
węglowodany 60 % 25 g
208 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić domowy chleb z serem w piekarniku, potrzebujemy: mąki; ciepła woda; cukier, drożdże, sól i ser.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W 100 ml ciepłej wody (37-39°c) rozpuść cukier. Następnie dodaj drożdże i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu, aż na powierzchni pojawi się Piankowa Czapka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli pojawiła się Czapka z pianki, drożdże są aktywne i możesz zagnieść ciasto. Jeśli czapka się nie pojawiła, ciasto nie zadziałało i musisz zagnieść nowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej resztę ciepłej wody do aktywowanych drożdży. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj 200 g przesianej mąki i dodaj sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka, aby nie było grudek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaw w ciepłym miejscu na 45 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto jest odpowiednie i na powierzchni pojawi się wiele bąbelków, dodaj resztę przesianej mąki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagnieść gładkie ciasto. Pozostaw w cieple na 40 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W dopasowanym cieście dodaj ser i wymieszaj, aby ser był równomiernie rozłożony na całym cieście.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść ciasto w wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia. Powierzchnię można również posypać startym serem. Pozostaw na ciepło przez 20-25 minut. Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut. Powierzchnia chleba powinna być dobrze zrumieniona.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij gotowy chleb z piekarnika i pokrój w plastry. Smacznego!

naukowcy uważają, że chleb po raz pierwszy pojawił się na ziemi ponad piętnaście tysięcy lat temu. Życie naszych przodków w tamtych czasach nie było łatwe. Główną troską była troska o utrzymanie. W poszukiwaniu pożywienia zwrócili uwagę na rośliny zbożowe. Zboża te są przodkami obecnej pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia. Starożytni ludzie zauważyli, że ziarno wrzucone do ziemi zwraca kilka ziaren, które rosną więcej ziaren na luźnej i wilgotnej ziemi. Przez długi czas ludzie jedli ziarna na surowo, a następnie nauczyli się pocierać je między kamieniami, aby uzyskać zboża i gotować. Tak powstały pierwsze kamienie młyńskie, pierwsza mąka, pierwszy chleb. Pierwszy chleb miał postać płynnej owsianki. Jest przodkiem chleba. Obecnie jest nadal używany w postaci zupy Chlebowej w niektórych krajach Afryki i Azji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy