skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić domowy chleb z serem w piekarniku, potrzebujemy: mąki; ciepła woda; cukier, drożdże, sól i ser.
Krok 2:
W 100 ml ciepłej wody (37-39°c) rozpuść cukier. Następnie dodaj drożdże i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu, aż na powierzchni pojawi się Piankowa Czapka.
Krok 3:
Jeśli pojawiła się Czapka z pianki, drożdże są aktywne i możesz zagnieść ciasto. Jeśli czapka się nie pojawiła, ciasto nie zadziałało i musisz zagnieść nowy.
Krok 4:
Wlej resztę ciepłej wody do aktywowanych drożdży. Wymieszać.
Krok 5:
Dodaj 200 g przesianej mąki i dodaj sól.
Krok 6:
Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka, aby nie było grudek.
Krok 7:
Pozostaw w ciepłym miejscu na 45 minut.
Krok 8:
Gdy ciasto jest odpowiednie i na powierzchni pojawi się wiele bąbelków, dodaj resztę przesianej mąki.
Krok 9:
Zagnieść gładkie ciasto. Pozostaw w cieple na 40 minut.
Krok 10:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 11:
W dopasowanym cieście dodaj ser i wymieszaj, aby ser był równomiernie rozłożony na całym cieście.
Krok 12:
Umieść ciasto w wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia. Powierzchnię można również posypać startym serem. Pozostaw na ciepło przez 20-25 minut. Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut. Powierzchnia chleba powinna być dobrze zrumieniona.
Krok 13:
Wyjmij gotowy chleb z piekarnika i pokrój w plastry. Smacznego!
naukowcy uważają, że chleb po raz pierwszy pojawił się na ziemi ponad piętnaście tysięcy lat temu. Życie naszych przodków w tamtych czasach nie było łatwe. Główną troską była troska o utrzymanie. W poszukiwaniu pożywienia zwrócili uwagę na rośliny zbożowe. Zboża te są przodkami obecnej pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia. Starożytni ludzie zauważyli, że ziarno wrzucone do ziemi zwraca kilka ziaren, które rosną więcej ziaren na luźnej i wilgotnej ziemi. Przez długi czas ludzie jedli ziarna na surowo, a następnie nauczyli się pocierać je między kamieniami, aby uzyskać zboża i gotować. Tak powstały pierwsze kamienie młyńskie, pierwsza mąka, pierwszy chleb. Pierwszy chleb miał postać płynnej owsianki. Jest przodkiem chleba. Obecnie jest nadal używany w postaci zupy Chlebowej w niektórych krajach Afryki i Azji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g