bułki drożdżowe na kefirze w piekarniku

szybko, łatwo i niedrogo - na herbatę i kawę dla całej rodziny! Bułeczki na kefirze okazują mi się smaczne i łatwe do przygotowania. Jako nadzienie możesz coś usunąć, coś dodać. Mam połączenie cynamonu i orzechów włoskich. I możesz dodać wanilię i posypać bułki cukrem. Lub coś innego do smaku.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 19 % 12 g
węglowodany 68 % 43 g
302 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułki drożdżowe na kefirze w piekarniku? Zacznij od zrobienia ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości, jajka-C1 lub C0. Wyjmij jajka i kefir 1-1,5 godziny przed rozpoczęciem gotowania z lodówki. Aby ciasto odniosło sukces, muszą mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko do temperatury 37-40 stopni. Rozpuść w nim łyżeczkę cukru i dodaj drożdże. Jeśli nie ma termometru kulinarnego, określ temperaturę w następujący sposób: upuść kroplę mleka na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest neutralne, temperatura jest odpowiednia. Kiedy na powierzchni pojawiła się bujna Czapka, drożdże uaktywniły się i można z nimi pracować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło i ostudź do temperatury pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź głęboką miskę, która pomieści wszystkie płynne składniki ciasta. Wlej tam kefir, olej i jajka, dodaj sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszaj, aż będzie gładka. Następnie dodaj aktywowaną mieszaninę drożdży i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź głęboką miskę z zaokrąglonym dnem. Przesiej do niego połowę wymaganej ilości mąki i zrób wgłębienie na środku. Mąkę należy przesiać, aby oddzielić małe zanieczyszczenia i nasycić ciasto tlenem i powietrzem. Wlej płynny składnik ciasta do wnęki i zacznij ugniatać. Właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów mogą się różnić. Dlatego, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj mąkę w małych porcjach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Ciasto powinno być miękkie, delikatne i lekko przylegać do dłoni. Jeśli masz wątpliwości, czy dodać więcej mąki,czy nie, nie dodawaj. Uformuj ciasto w kulkę. Przykryj miskę serwetką lub ręcznikiem, aby ciasto nie wyschło i nie wyrosło dobrze. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 1-1, 5 godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do nadzienia. Zamiast orzechów włoskich możesz wziąć inne, które lubisz najbardziej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W osobnym pojemniku połącz cukier, cynamon i orzech włoski. Rozpuść masło. I ubij żółtka z mlekiem, aż będą gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ciasto zwiększyło swoją objętość 1,5-2 razy, jest gotowe i możesz zacząć z nim pracować.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel ciasto na równe części (zrobiłam każdą o wadze około 80 gr) i zroluj z nich kulki. Połóż na poziomej powierzchni roboczej posypanej mąką, przykryj folią spożywczą, aby się nie zwietrzała. Pozostaw ciasto na 10-15 minut, aby było bardziej posłuszne.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj każdą kulkę w prostokątną warstwę o grubości 3-5 mm. posmaruj ją silikonowym pędzelkiem roztopionym masłem i posyp nadzieniem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zwinąć ciasto, aby zrobić bułkę, tylko nie okrągłą, ale bardziej płaską.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Złóż go na pół, połącz krawędzie i ściśnij.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Odwróć rolkę i wykonaj cięcie nożem, nie docierając do końca.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozwiń obrabiany przedmiot, jakby go odsłaniając. Powinieneś dostać bułkę, która wygląda jak serce. W ten sposób uformuj wszystkie bułki.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyłóż blachę do pieczenia nieprzywierającym pergaminem i połóż na niej bułki. Zostaw między nimi miejsce, ponieważ zwiększą swoją objętość podczas pieczenia. Przykryj blachę do pieczenia ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 do 40 minut. Czas włączyć piekarnik o 180 stopni w trybie "góra-dół", aby miał czas na rozgrzanie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gdy bułki zwiększą swoją objętość, posmaruj je mieszanką żółtek z mlekiem. Jeśli masz jakieś nadzienie, posyp je bułeczkami na wierzchu. Piec przez 20 minut na środkowej półce rozgrzanego do 180 stopni piekarnika w trybie "góra-dół". Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku. Gotowe bułeczki nadal będą rosły i dobrze się zarumieniły.

z podanej liczby produktów uzyskuje się około 12 średnich bułek.

bułeczki są bujne, przewiewne i aromatyczne. Lubię je zarówno na ciepło, świeżo z pieca, jak i na zimno następnego dnia.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy