skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić uda w rękawie w piekarniku? Przygotuj składniki. Aby przygotować kurczaka w rękawie w piekarniku, potrzebujemy: udka z kurczaka, czosnku, majonezu, śmietany, mieszanki przypraw do kurczaka lub udek i soli.
Krok 2:

Udka z kurczaka opłucz i osusz. Jeśli uda kończą się guzkiem, ostrożnie go odetnij.
Krok 3:

Udka posyp przyprawami do kurczaka, solą i dokładnie wymieszaj. Przełóż czosnek przez prasę i dodaj do kurczaka.
Krok 4:

Włóż majonez i śmietanę do mięsa. Ponownie wymieszaj i pozostaw do marynowania na 30 minut.
Krok 5:

Włóż uda do rękawa do pieczenia i zabezpiecz końce torby klipsami. W kilku miejscach nakłuj worek wykałaczką, aby para wypłynęła podczas pieczenia.
Krok 6:

Piecz udka z kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 40 minut. Jeśli w tym procesie folia spożywcza zacznie bardzo ciemnieć, jakby biodra w środku się paliły, nie bój się. To tosty sok na powierzchni folii spożywczej. Same uda nabierają złotej skórki na samym końcu pieczenia. Możesz podawać uda z dowolnym dodatkiem. Podałam z ziemniakami pieczonymi w rękawie. Smacznego.
majonezu nie można dodawać do ud, ale całkowicie zastąpić go kwaśną śmietaną.
wraz z kurczakiem do rękawa można dodać różne warzywa do smaku. Zwykle pieczę z ziemniakami. Wielokrotnie próbowałem kurczaka pieczonego z marchewką, ziemniakami i cebulą.
oprócz UD, zgodnie z tym przepisem, możesz upiec całe nogi (chociaż musisz piec 20 minut dłużej, aby mięso w pobliżu artykulacji kości było dobrze upieczone) lub niektóre części kurczaka - pierś z kością, filet bez kości, podudzia.
gotowanie udek z kurczaka w rękawie w piekarniku –to przyjemność. Proces zajmuje minimum czasu, a co najważniejsze, nie powoduje zwykłych licznych kłopotów: wystarczy dodać przyprawy & amp; nbsp; umieścić produkt w rękawie, zawiązując krawędzie torby i wysłać wszystko razem do piekarnika do pieczenia.Rezultat zachwyci zarówno Ciebie, jak i całą twoją rodzinę. Możesz podać to danie na świątecznym stole.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g


