udka z kurczaka w rękawie w piekarniku

soczyste pieczone udka z kurczaka w rękawie - szybkie i łatwe. Jeśli chcesz uzyskać chrupiącą skórkę, po wyjściu z głównego czasu pieczenia rękaw należy ostrożnie przeciąć, aby nie poparzyć się parą i otworzyć. Piec w tej formie przez kolejne 10-15 minut, aż pojawi się skorupa o pożądanym kolorze i strukturze.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 20 g
tłuszcze 40 % 14 g
węglowodany 3 % 1 g
210 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić uda w rękawie w piekarniku? Przygotuj składniki. Aby przygotować kurczaka w rękawie w piekarniku, potrzebujemy: udka z kurczaka, czosnku, majonezu, śmietany, mieszanki przypraw do kurczaka lub udek i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Udka z kurczaka opłucz i osusz. Jeśli uda kończą się guzkiem, ostrożnie go odetnij.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Udka posyp przyprawami do kurczaka, solą i dokładnie wymieszaj. Przełóż czosnek przez prasę i dodaj do kurczaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż majonez i śmietanę do mięsa. Ponownie wymieszaj i pozostaw do marynowania na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż uda do rękawa do pieczenia i zabezpiecz końce torby klipsami. W kilku miejscach nakłuj worek wykałaczką, aby para wypłynęła podczas pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piecz udka z kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 40 minut. Jeśli w tym procesie folia spożywcza zacznie bardzo ciemnieć, jakby biodra w środku się paliły, nie bój się. To tosty sok na powierzchni folii spożywczej. Same uda nabierają złotej skórki na samym końcu pieczenia. Możesz podawać uda z dowolnym dodatkiem. Podałam z ziemniakami pieczonymi w rękawie. Smacznego.

majonezu nie można dodawać do ud, ale całkowicie zastąpić go kwaśną śmietaną.

wraz z kurczakiem do rękawa można dodać różne warzywa do smaku. Zwykle pieczę z ziemniakami. Wielokrotnie próbowałem kurczaka pieczonego z marchewką, ziemniakami i cebulą.

oprócz UD, zgodnie z tym przepisem, możesz upiec całe nogi (chociaż musisz piec 20 minut dłużej, aby mięso w pobliżu artykulacji kości było dobrze upieczone) lub niektóre części kurczaka - pierś z kością, filet bez kości, podudzia.

gotowanie udek z kurczaka w rękawie w piekarniku –to przyjemność. Proces zajmuje minimum czasu, a co najważniejsze, nie powoduje zwykłych licznych kłopotów: wystarczy dodać przyprawy & amp; nbsp; umieścić produkt w rękawie, zawiązując krawędzie torby i wysłać wszystko razem do piekarnika do pieczenia.Rezultat zachwyci zarówno Ciebie, jak i całą twoją rodzinę. Możesz podać to danie na świątecznym stole.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy