skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować owsiankę ryżową na mleku w piekarniku w garnku? Przygotuj jedzenie. Ryż lepiej jest używać odmian okrągłych, nie gotowanych na parze - lepiej się gotuje i nie będzie twardy. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Masło wybierz smaczne, wysokiej jakości, bez dodatków roślinnych. Dodaję tylko sól do owsianki, możesz również dodać cukier do smaku.
Krok 2:
Ryż opłucz w kilku wodach, aż będzie przezroczysty. Następnie napełnij ryż niewielką ilością wody i pozwól mu trochę się nim nasycić— w ten sposób ryż łatwiej wchłonie mleko.
Krok 3:
Zaleca się trzymanie garnków w wodzie lub z wodą przez 15-20 minut. Dzięki temu garnki podczas pieczenia lepiej ujawnią smak produktów. Wlej ryż do doniczek, wypełniając je w 1/3.
Krok 4:
Dodaj połowę całej ilości mleka. Umieść garnki w zimnym piekarniku i włącz ogrzewanie na 180 stopni. Gotuj owsiankę przez 40 minut, upewnij się, że mleko nie ucieka. Aby to zrobić, czasami wkładają blachę do pieczenia z wodą pod garnki, ale jeśli nie przesadzisz z objętością, nic się nie stanie.
Krok 5:
Gdy całe mleko zostanie wchłonięte przez płatki zbożowe, wyjmij garnki i dodaj pozostałe mleko i masło, odstaw na kolejne 10-15 minut. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw garnki na 15 minut. Podawaj gotową owsiankę, przenosząc ją na talerz lub natychmiast w doniczkach. Smacznego!
ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g