owsianka ryżowa w piekarniku w garnku na mleku

pyszne, obfite, zdrowe śniadanie dla całej rodziny! Owsianka ryżowa na mleku w piekarniku w garnku to stary przepis, zgodnie z którym gotowano owsiankę w piecu. Okazuje się, że jest dobrze gotowany na parze, słaby, bardzo aromatyczny. Taka owsianka jest doskonale nasycona, podoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 18 % 6 g
węglowodany 71 % 24 g
165 kcal
IG: 13 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować owsiankę ryżową na mleku w piekarniku w garnku? Przygotuj jedzenie. Ryż lepiej jest używać odmian okrągłych, nie gotowanych na parze - lepiej się gotuje i nie będzie twardy. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Masło wybierz smaczne, wysokiej jakości, bez dodatków roślinnych. Dodaję tylko sól do owsianki, możesz również dodać cukier do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż opłucz w kilku wodach, aż będzie przezroczysty. Następnie napełnij ryż niewielką ilością wody i pozwól mu trochę się nim nasycić— w ten sposób ryż łatwiej wchłonie mleko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zaleca się trzymanie garnków w wodzie lub z wodą przez 15-20 minut. Dzięki temu garnki podczas pieczenia lepiej ujawnią smak produktów. Wlej ryż do doniczek, wypełniając je w 1/3.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj połowę całej ilości mleka. Umieść garnki w zimnym piekarniku i włącz ogrzewanie na 180 stopni. Gotuj owsiankę przez 40 minut, upewnij się, że mleko nie ucieka. Aby to zrobić, czasami wkładają blachę do pieczenia z wodą pod garnki, ale jeśli nie przesadzisz z objętością, nic się nie stanie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy całe mleko zostanie wchłonięte przez płatki zbożowe, wyjmij garnki i dodaj pozostałe mleko i masło, odstaw na kolejne 10-15 minut. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw garnki na 15 minut. Podawaj gotową owsiankę, przenosząc ją na talerz lub natychmiast w doniczkach. Smacznego!

ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania. 

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy